Dolar 32,4566
Euro 34,6417
Altın 2.391,48
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasına Yakın

İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasına Yakın
28 Ocak 2024 21:47
1.352

Gazeteye konuşan yetkililer, ABD arabuluculuğunda varılacak bir anlaşmanın Gazze’deki çatışmaları iki ay süreyle durdurabileceğini söyledi

New York Times gazetesi, müzakerelere yakın ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde İsrail ve Hamas’ın önümüzdeki iki hafta içinde uzun süreli bir ateşkes anlaşmasına varma yolunda olduğunu yazdı.

Gazetenin Cumartesi günkü iddiasına göre anlaşma, IDF’nin Gazze’ye yönelik saldırılarını yaklaşık iki ay boyunca durdurması karşılığında Hamas’ın elinde kalan İsrailli rehineleri serbest bırakmasını sağlayabilir.

Kaynaklara göre her iki tarafın önerilerini bir araya getiren yazılı bir taslak son on gün içinde bir araya getirildi ve Pazar günü Paris’te yapılacak görüşmelerde ele alınacak.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı sırasında yaklaşık 1,200 kişi öldürülmüş ve 240 kadarı da rehin alınmıştı. Gazze’deki sağlık bakanlığına göre, baskına karşılık olarak başlatılan IDF operasyonunda şu ana kadar 26,422 Filistinli öldürüldü ve 65,087 kişi de yaralandı. Bu hafta başında Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail’in Gazze’de soykırımı önlemek için gerekli tüm tedbirleri almasına hükmetti.

Hamas, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında rehinelerin yaklaşık yarısını serbest bıraktı. İsrailli yetkililere göre grup halen 136 kişiyi elinde tutarken, iki düzine kadar esirin çatışmalarda öldüğüne inanılıyor.

Gazeteye konuşan yetkililer yeni ateşkes anlaşmasının bir öncekine kıyasla “daha geniş kapsamlı” olacağını söyledi. Çatışmaların 30 gün süreyle durmasını öngören ilk aşamada kadınlar, yaşlılar ve yaralı rehineler Hamas tarafından serbest bırakılacak. Bu süre zarfında taraflar, İsrail askerleri ve erkek sivillerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin bir ay daha uzatılmasını öngören ikinci aşama üzerinde anlaşmaya varacak.

Times’ın haberine göre anlaşma aynı zamanda Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaşmasını da sağlayacak. İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinlilerin sayısı henüz müzakere edilmedi, ancak kaynaklar bunu “çözülebilir bir mesele” olarak tanımladı.

Anlaşma Hamas’ın talep ettiği kalıcı ateşkesi sağlamayacak, ancak yetkililer iki aylık bir aradan sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının daha az yoğun olacağına inandıklarını ifade ettiler. Yetkililer ateşkesin aynı zamanda İsrail-Filistin ihtilafının daha geniş kapsamlı bir çözüme kavuşturulmasını kolaylaştırabilecek bir diplomasi penceresi açacağını söyledi.

Mısırlı yetkililer Cumartesi günü Wall Street Journal’a uluslararası arabulucular tarafından İsrail ve Hamas’a sunulan benzer bir plandan söz ettiler. Ancak bu ateşkesin daha uzun süreli olacağını ve dört aya kadar uzayabileceğini iddia ettiler.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.