Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C

İsrail-Hamas Savaşı Demir Kubbe Mühimmatına Talebi Arttırdı

İsrail-Hamas Savaşı Demir Kubbe Mühimmatına Talebi Arttırdı
24 Ekim 2023 19:28
1.097

Çatışmanın, ABD’nin Batı Kudüs’ün füze savunma sistemi için mühimmat üretme konusundaki ilgisini yeniden canlandırdığı bildiriliyor…

İsrail-Hamas savaşının ABD’li silah üreticileri için Batı Kudüs’ün Demir Kubbe savunma sistemi için füze üretme fırsatı yarattığı bildirildi.

Wall Street Journal’ın Pazartesi günü kimliği açıklanmayan ABD Ordusu ve endüstri yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Hamas ve Hizbullah’ın her gün yüzlerce roket atması nedeniyle İsrail’in Demir Kubbe mühimmat stokları azalıyor ve bu da ABD’nin üretimi arttırma konusundaki ilgisini canlandırıyor. Gazete, ABD’de kurulacak bir üretim hattının İsrail’in gelecekteki çatışmalar için cephaneliğini yenilemesine yardımcı olacağını ancak üretimin başlamasının aylar alacağını belirtti.

Demir Kubbe, İsrail’in mermileri, insansız hava araçlarını ve düşman uçaklarını vurmaya yönelik üç katmanlı sistemindeki son savunma katmanıdır. İsrail tarafından geliştirilen sistem ve Tamir önleme füzeleri, Hayfa, İsrail merkezli Rafael Advanced Defense Systems ve ABD savunma müteahhidi RTX Corp. arasındaki ortaklık kapsamında büyük ölçüde Pentagon finansmanıyla inşa edildi.

RTX’in Raytheon Technologies birimi halihazırda Arizona’da Tamir için bileşenlerin yaklaşık %70’ini üretiyor ve şirketler 2020’de önleme füzelerinin montajı için yeni bir ABD fabrikası inşa etmeyi planladıklarını duyurdu. Ancak, ABD Ordusu’nun 2021’de ABD tarafından geliştirilen bir füze savunma sistemini seçerek Demir Kubbe’yi kullanmayı tercih etmesinin ardından proje ilerlemedi. Rakip sistemin, daha uzun mesafelerde daha hızlı füzeleri engellemesi gereken Asya-Pasifik’teki potansiyel çatışmalar için daha uygun olduğu bildirildi.

WSJ, İsrail’deki son savaşın, ABD’nin önleme füzesi üretimini haklı çıkaracak kadar mühimmat talebini tetikleyebileceğini belirtti. İsrail halihazırda on adet Demir Kubbe bataryası işletiyor ve Pentagon’un bu ayın başlarında ABD Ordusu’nun üç yıl önce satın aldığı iki Demir Kubbe’yi 200’den fazla Tamir füzesiyle birlikte ülkeye vermeyi kabul ettiği bildirildi.

Birden fazla mobil fırlatıcı, bir radar ve tehditleri belirleyen bir kontrol sisteminden oluşan Demir Kubbe bataryaları yaklaşık 60 mil karelik bir alanı savunmak üzere tasarlanmıştır. ABD Ordusu Demir Kubbe’yi tercih etmezken, ABD Deniz Piyadeleri 44 fırlatıcı ve 1.840 Tamir önleyici almayı planlıyor. Basında çıkan haberlere göre her bir füzenin maliyeti yaklaşık 50.000 dolar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.