Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

İsrail Hava Saldırısında Onlarca Kişi Öldü

İsrail Hava Saldırısında Onlarca Kişi Öldü
11 Ağustos 2024 14:46

Batı Kudüs, okulun Hamas tarafından askeri karargah olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Gazze Şehri’nde bir okula dönüştürülmüş sığınakta meydana gelen İsrail hava saldırısında onlarca kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi yaralandı, Filistin makamları bildirdi.

Cumartesi sabahı şehrin merkezi bölgesinde bulunan Tabeen okuluna yapılan saldırı, hem Gazze’deki yetkililer hem de İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından doğrulandı.

Şu ana kadar ölü sayısıyla ilgili çelişkili raporlar mevcut. Al Jazeera, Gazze’nin hükümet medya ofisine atıfta bulunarak, bombalamada 100’den fazla kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını bildirdi. Henüz tüm cesetlerin kurtarılmadığı belirtildi.

AP, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın ambulans ve acil servisinden alınan bilgilere dayanarak, ölü sayısını 60 olarak verdi ve 47 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bu olayın, İsrail ile Filistinli silahlı grup Hamas arasındaki on aylık çatışmaların en ölümcül saldırılarından biri olduğu ifade edildi.

Gazze’nin hükümet medya ofisi, saldırının neden olduğu can kaybının bu kadar yüksek olmasının sebebini, IDF savaş uçaklarının “sığınaktaki yerinden edilmiş insanları sabah namazı kılarken bombalaması” olarak açıkladı. Yapılan açıklamada, “Bu katliamdan İsrail işgalini ve Amerikan yönetimini tamamen sorumlu tutuyoruz” denildi. Saldırının “soykırım ve Filistin halkımıza karşı etnik temizlik suçu çerçevesinde” gerçekleştirildiği ifade edildi.

Filistinli gazeteciler, okulun en az üç bomba ile vurulduğunu bildirdi. Bazı kişilerin binada mahsur kaldığı ve saldırı sonrası çıkan yangın nedeniyle kurtarılamadığı aktarıldı. İsrail’in bölgedeki su tedarikini kestiği için acil durum ekiplerinin yangını söndürüp insanları kurtaramadığı belirtildi.

İsrail ordusu, X platformunda (eski adıyla Twitter) okulun Hamas tarafından karargah olarak kullanıldığı ve buradan “IDF kuvvetlerine ve İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terörist operasyonlar planlanıp teşvik edildiği” gerekçesiyle hedef alındığını iddia etti.

IDF açıklamasında, “Hamas sistematik olarak uluslararası hukuku ihlal ediyor ve nüfusu insan kalkanı olarak kullanarak sivil sığınaklardan faaliyet gösteriyor,” denildi.

BM verilerine göre, çatışmalar sırasında mültecilere sığınak olarak dönüştürülen Gazze’deki 564 okuldan 477’si doğrudan vuruldu veya hasar gördü.

İsrail, geçen Ekim ayında Hamas’ın sınır ötesi bir saldırısına yanıt olarak Gazze’de askeri operasyon başlattı. Bu saldırıda yaklaşık 1.200 kişi öldü ve 250 kişi rehin alındı. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in hava saldırıları ve kara harekatında şu ana kadar 39.600’den fazla kişi hayatını kaybetti ve 91.700’den fazla kişi yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.