Dolar 34,0386
Euro 37,8608
Altın 2.800,80
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 25°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 24°C

İsrail: “Hizbullah ile Tam Ölçekli Savaş Eşiğindeyiz”

İsrail: “Hizbullah ile Tam Ölçekli Savaş Eşiğindeyiz”
29 Temmuz 2024 12:20

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hezbollah’ın Golan Tepeleri’ndeki bir futbol sahasına düzenlediği roketli saldırıda on kişinin ölümüne neden olduğuna dair iddiaların ardından “orantısız” bir yanıt vereceklerini açıkladı. Saldırının ardından İsrail, Hezbollah ile “tam ölçekli savaş” eşiğine geldiğini duyurdu.

Saldırıda Çocuklar da Vardı

Magen David Adom ambulans servisi, saldırının Cumartesi günü Majdal Shams kasabasında meydana geldiğini ve ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu belirtti. Saldırıda on kişi hayatını kaybederken, ondan fazla kişi yaralandı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyı “Hezbollah terör grubu”na mal etti.

“Kırmızı Çizgileri Aştılar”

Katz, İsrail’in Channel 12 News kanalına yaptığı açıklamada, “Hezbollah kesinlikle tüm kırmızı çizgileri aştı” dedi ve İsrail’in “orantısız” bir yanıt vereceğini vurguladı. Ancak bu yanıtın ne şekilde olacağı konusunda detay vermedi. Katz, İsrail’in ABD ve Avrupa’nın “tam desteğine” sahip olduğunu ve bu destekle Hezbollah’a karşı daha fazla tırmanış yapabileceklerini belirtti.

Hezbollah ve İsrail Arasındaki Gerilim

Hezbollah, geçen Ekim ayında İsrail-Hamas çatışmasına dahil oldu. O zamandan beri, grup sınırlı bir şekilde kuzey İsrail’e drone ve roket saldırıları düzenledi. Hezbollah lideri Hassan Nasrallah, bu saldırıların İsrail kuvvetlerini Lübnan sınırında sıkıştırmak ve Gazze’ye konuşlanmalarını engellemek amacıyla yapıldığını söylemişti.

Washington yetkilileri, hem Hezbollah hem de İsrail’i tam ölçekli bir savaş başlatmamaları konusunda uyardı; böyle bir savaşın ABD ve İran’ı da içerecek büyük bir çatışmaya dönüşebileceği belirtiliyor.

İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından Katz ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hezbollah ile bir savaşın yakın olabileceğini birkaç kez öne sürdüler. Bu açıklamalar genellikle grubun büyük çaplı saldırıları veya İsrail askeri açısından utanç verici olaylardan sonra yapıldı.

Geçtiğimiz ay Hezbollah’ın İsrail’in Haifa limanı üzerinde bir gözetleme dronu uçurmasının ardından Katz, “Hezbollah ve Lübnan’a karşı oyunun kurallarını değiştirme kararına çok yaklaşıyoruz” demişti. Katz, “Tam ölçekli bir savaşta Hezbollah yok edilecek ve Lübnan ciddi şekilde zarar görecek” şeklinde ekledi.

Hezbollah, Majdal Shams’taki saldırının kendileriyle bir ilgisi olmadığını iddia etti. Ancak grup, Cumartesi sabahı İsrail hava saldırısında üç savaşçısının ölümünü intikam olarak tanımladığı bir askeri üsse düzenledikleri roketli saldırıyı üstlendi.

ETİKETLER: , ,
Sadece adımı biliyorsun, hikâyemi değil…
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.