Dolar 34,2385
Euro 37,0141
Altın 3.023,62
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 17°C

İsrail, Hizbullah’ın Altın ve Nakit Dolu Kasasını Bulduğunu İddia Etti

İsrail, Hizbullah’ın Altın ve Nakit Dolu Kasasını Bulduğunu İddia Etti
22 Ekim 2024 09:00

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki büyük bir hastanenin altında, Hizbullah’a ait yüz milyonlarca dolar değerinde altın ve nakit para bulunan bir sığınak keşfettiklerini iddia etti. IDF sözcüsü Daniel Hagari, bu açıklamayı İsrail’in Beyrut’taki Al-Qard Al-Hassan Derneği’ni hedef alan hava saldırıları başlattığı sırada yaptı. İsrail, bu derneğin Hizbullah tarafından işletilen bir bankacılık sistemi olduğunu öne sürüyor.

Hagari, “İsrail Hava Kuvvetleri, Hizbullah’ın finansal üslerine yönelik bir dizi hassas hava saldırısı düzenledi,” dedi ve bu saldırıların amacının, grubun İsrail’e yönelik saldırılarını finanse etme kapasitesini zayıflatmak olduğunu belirtti. Hagari ayrıca, İsrail’in yerleşim bölgesinin altındaki bir yeraltı kasasına saldırı düzenlediğini ve burada milyonlarca dolar nakit ve altın bulunduğunu iddia etti.

Nasrallah’ın Sığınağı Hedefte

IDF sözcüsü Hagari, henüz vurulmamış olan diğer önemli hedeflerden birinin, Eylül ayı sonunda İsrail tarafından öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a ait olduğu iddia edilen bir sığınak olduğunu söyledi. Bu sığınağın, Beyrut’un kalbindeki El-Sahel Hastanesi‘nin tam altında bulunduğunu ve şu anda içeride yüz milyonlarca dolar nakit ve altın olduğunu öne sürdü.

BM, İsrail’in Saldırılarını Kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, İsrail’in Beyrut ve güney Lübnan’a yönelik son bombardımanlarını kınadı. İsrail’in Al-Qard Al-Hassan Derneği’ne ait tesisleri hedef alması sonucu, sivillere ait mülkler ve altyapılarda geniş çaplı yıkım meydana geldiği, ayrıca bu bölgelerde yaşayan insanlar arasında panik ve kitlesel göç yaşandığı belirtildi. BM, uluslararası insancıl hukuk kapsamında, “Bir tarafın savaş çabalarına ekonomik veya finansal olarak katkıda bulunan nesneler tek başına bu gerekçeyle yasal hedef ilan edilemez ve saldırıya uğrayamaz” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Hizbullah Arasındaki Gerilim

Hizbullah ve İsrail, Ekim 2023’ten bu yana karşılıklı ateş değişiminde bulunuyor. Bu gerilim, Hizbullah’ın Filistinlilerle dayanışma ilan etmesiyle başlamıştı. İsrail, Eylül sonunda Hizbullah’a yönelik operasyonlarını genişleterek, ülkenin kuzeyini Hizbullah saldırılarından güvenli hale getirmeyi hedeflediğini duyurmuştu.

İsrail, Lübnan’a yönelik hava bombardımanlarının yanı sıra sınırlı bir kara harekâtı da başlatmıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları sonucunda Cumartesi itibarıyla yaklaşık 2.500 kişi hayatını kaybetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.