Dolar 32,5882
Euro 34,7930
Altın 2.505,87
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

İsrail İlk Ulusal İstihbarat Tahmin Raporunu Yayınladı

İsrail İlk Ulusal İstihbarat Tahmin Raporunu Yayınladı
20 Aralık 2022 23:30
114

Belgenin dünyanın tektonik değişikliklerin eşiğinde olduğunu söylediği bildiriliyor…

Jerusalem Post gazetesinin Pazartesi günü bildirdiğine göre, İsrail İstihbarat Bakanlığı dünyanın yeni bir küresel düzenlemeye geçişin eşiğinde olduğuna dair uyarıda bulunan bir rapor hazırladı. Belge, İsrail’in ilk ulusal istihbarat tahmin raporu olarak lanse ediliyor.

Belgeye göre dünya çok yakında “gezegenin jeopolitiğini, teknolojinin yerini, ekonomik düzeni ve sağlıktan enerjiye diğer çeşitli disiplinleri yeniden düzenleyecek bir dizi krizle” karşı karşıya kalacak . Bakanlığın, İsrail’in avantajları arasında, büyük açık deniz doğal gaz yataklarının keşfi sayesinde ülkenin yeni keşfedilen enerji direncini sıraladığı bildirildi.

Post, sekiz uzmandan oluşan bir ekibin, İsrail hükümetinin ulusu kargaşadan nasıl yönetebileceği ve stratejik jeopolitik hedeflerini nasıl sürdürebileceği konusunda tavsiyeler formüle ettiğini söyledi. Uzmanların uyardığı söylenenlere göre İsrail, ABD ile iyi ilişkileri, Washington’un rakip olarak gördüğü Rusya ve Çin ile olan bağları arasında dikkatli bir denge kurması gerekecek.

ABD, diğer iki ülkeyi sözde “kurallara dayalı düzeni” baltalamakla suçluyor ve tüm müttefiklerinin Moskova ve Pekin’e karşı çıkma stratejisine katılmasını istiyor. İsrail, Washington ile onlarca yıllık bir ittifaka sahip olmasına rağmen, diğer bazı ülkeler kadar hevesli değil.

Çin’in yakın gelecekte Ortadoğu bölgesi için bir ilk olan İsrail ile bir serbest ticaret anlaşması imzalaması bekleniyor. İsrail, Ukrayna ihtilafı nedeniyle Rusya’ya kapsamlı ekonomik yaptırımlar uygulamayı da reddetti ve Kiev’in gelişmiş silah sistemleri taleplerine karşı çıktı.

Jerusalem Post’un bildirdiğine göre, istihbarat önerileri Pazartesi günü üst düzey İsrail savunma ve istihbarat yetkililerinin katıldığı kapalı bir konferansta açıklandı.

Kaynak, eski IDF istihbarat şefi Amos Yadlin’in, İsrail’in bölgesel baş düşmanı İran ile uzun süredir devam eden çatışması hakkında yorum yaptığını ve Tahran’ın, İsrail’in bazı Arap ülkeleriyle ABD aracılığında yaptığı uzlaşmanın ardından kendisini izole bulduğunu belirtti.

Post’a göre İstihbarat Bakanlığı Genel Müdürü Alex Dan, yeni tahmin raporunun on yıllık bir aykırı değer sınırına odaklandığını ve departmanının 20 yıl ileriye bakan önceki ürünlerinden farklı olduğunu söyledi. İstihbarat Bakanı Elazar Stern’in, ofisinin gelecekteki manzarayı basitçe incelemek yerine şekillendirmeye çalıştığını belirttiği bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.