Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

İsrail İnsansız Hava Aracı Saldırıları Nedeniyle Üst Düzey Yetkilileri Kovdu

İsrail İnsansız Hava Aracı Saldırıları Nedeniyle Üst Düzey Yetkilileri Kovdu
6 Nisan 2024 00:34
1.812

Batı Kudüs, Gazze’de bir yardım konvoyunu hedef alan “vahim hataları” nedeniyle iki komutanı görevden aldı ve diğerlerini kınadı…

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bu hafta başında Gazze’de bir insansız hava aracı saldırısında yedi insani yardım görevlisinin ölümüne yol açan “karar verme hataları” nedeniyle iki üst düzey subayı kovarak ve diğer birkaçını azarlayarak nadir görülen bir suç itirafında bulundu.

IDF Cuma günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günkü olay nedeniyle bir tugay ateş destek komutanı ve bir tugay kurmay başkanının görevden alındığını ve üç üst düzey subayın da kınandığını söyledi. Görevden alınanlar arasında “genel sorumluluk” taşıyan İsrail’in Güney Komutanlığı’nın lideri de vardı.

IDF, uluslararası yardım görevlilerinden oluşan bir konvoya yönelik insansız hava aracı saldırısına ilişkin yapılan bir iç soruşturmanın “gerçekleşmemesi gerektiği” sonucuna vardığını belirtti. “Yardım araçlarına yönelik saldırı, yanlış tanımlama, karar verme hataları ve standart operasyon prosedürlerine aykırı bir saldırı nedeniyle ciddi bir başarısızlıktan kaynaklanan vahim bir hatadır.”

Müfettişler, olaya karışan polis memurlarının üç World Central Kitchen (WCK) aracını yanlış tanımlamaları ve yolculardan birinin omzunda silah olduğu sonucuna varmaları üzerine Hamas teröristlerini hedef aldıklarını düşündükleri sonucuna vardı. IDF’den yapılan açıklamada “Yaşanan kayıptan dolayı derin üzüntülerimizi ifade ediyor, ailelere ve WCK kuruluşuna taziyelerimizi iletiyoruz” denildi.

İsrail’in Hamas’a karşı savaşının başladığı Ekim ayından bu yana Gazze ve Batı Şeria’da yaklaşık 200 yardım görevlisinin öldürüldüğü bildiriliyor. Pazartesi günkü insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybedenler arasında üç İngiltere vatandaşı, bir Filistinli, bir ABD-Kanada çifte vatandaşı, bir Avustralyalı ve bir Polonyalı yardım görevlisi bulunuyordu. WCK araçları yardım grubunun logosuyla işaretlenmişti ve Gazze’nin merkezindeki bir depoya gıda sevkiyatı bıraktıktan sonra IDF onaylı bir rotada seyahat ediyorlardı.

Pazartesi günkü olay, ABD Başkanı Joe Biden’ın azarlaması da dahil olmak üzere uluslararası tepkiye yol açtı, ancak Washington İsrail’e silah tedarik etmeye devam ediyor. Hatta yardım konvoyunun vurulmasından birkaç saat önce Biden yönetiminin, İsrail’in Filistin bölgesine yönelik altı aydır süren bombardımanı nedeniyle tükenen stokların yenilenmesi için binlerce mühimmatın transfer edilmesi planlarını onayladığı bildirildi.

IDF, İsrail’in soruşturmasının bulgularının WCK ve vatandaşları öldürülen ülkelerin büyükelçileriyle paylaşıldığını söyledi. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Szejna Cuma günü Varşova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in Polonya Büyükelçisi Yacov Livne’nin olaydan dolayı özür dilediğini söyledi. Bu hafta başında Livne, saldırının bir savaş suçu olmadığı ve aksini düşünen Polonyalıların antisemitist olduğu konusunda ısrar etmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.