Dolar 32,4724
Euro 34,8410
Altın 2.423,72
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

İsrail Jetleri Gazze’yi Vurdu

İsrail Jetleri Gazze’yi Vurdu
9 Mayıs 2023 20:57
467

IDF, birkaç üst düzey Filistinli İslami Cihat liderini etkisiz hale getirdiğini iddia etti…

Bölge sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Salı günü İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarının son turunda 12 kişi öldü. İsrail ordusu, önde gelen bir Filistinli militan grubun üst düzey üyelerini hedef aldığını iddia ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıların yerel saatle 02:00 civarında gerçekleştiğini ve 12 kişinin ölümüne ek olarak en az 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) nadir bir açıklama yaptı İslami Cihad militan grubunun üst düzey üç üyesini öldürdüğünü iddia ederek Gazze’deki operasyonlarını doğrulayanBunlar arasında grubun kuzey Gazze şubesinin başkanı Halil Bahtini, askeri konsey sekreteri Jahad A’Nam ve işgal altındaki Batı Şeria’da saldırı planlamakla suçlanan Tarek Ezz Al-Din de vardı.

Sosyal medyada dolaşan görüntüler, İsrail’in saldırılarının devam ettiğini ve Gazze’nin güneyindeki Han Yunis şehri yakınlarında büyük bir patlamanın çekildiğini gösteriyordu.

Operasyonuna ‘Kalkan ve Ok’ adını veren IDF, ilk açıklamasının ardından Gazze’de “ek terörist hedeflere saldırdığını” söyledi. Görünüşe göre Filistinli savaşçılardan misilleme bekleyen ordu, Gazze sınırına yakın yerlerde yaşayan İsraillilere bodrum veya bomba sığınağı gibi “korunan bir bölgeye” yakın durmaları talimatını verdi. Şiddetin alevlenmesi, İsrail ve İslami Cihad üyelerinin, İsrail gözaltında 86 günlük açlık grevinin ardından hayatını kaybeden kıdemli militan komutan Khader Adnan’ın ölümü üzerine karşılıklı ateş açmasından birkaç gün sonra geldi. İsrail’e düzinelerce roket atıldığı ve IDF’nin misilleme amaçlı hava saldırılarına yol açtığı bildirildi, ancak daha sonra iki tarafın geçici bir ateşkese vardığı söylendi.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar alışılmadık bir durum olmasa da, üst düzey İslami Cihat liderlerinin ölümü sert bir tepkiye yol açabilir. 2019’da, başka bir üst düzey üye olan Bahaa Abu el-Atta’nın öldürülmesi, militanların İsrail şehirlerine, bazıları Tel Aviv’e kadar uzanan bir roket yağmuru fırlatmasıyla günlerce süren şiddetli çatışmaları tetikledi. Sonraki IDF saldırılarında en az 34 kişi öldü, ancak İsrail bunların 25’inin militan olduğu konusunda ısrar etti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.