Dolar 32,3786
Euro 34,6919
Altın 2.429,25
BİST 10.001,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

İsrail Kırmızı Çizgiyi Aştı

İsrail Kırmızı Çizgiyi Aştı
30 Ekim 2023 00:15
1.370

Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi Gazze’deki askeri operasyonun “herkesi harekete geçmeye zorlayabileceği” uyarısında bulundu…

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, “Siyonist rejimin işlediği suçların kırmızı çizgileri aştığını” savunarak, ülkesinin ABD’nin diğer ülkelere İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya müdahil olmaktan kaçınmaları yönünde yaptığı son çağrıya kulak asmayacağını söyledi.

Pazar günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda Raisi, Gazze ve çevresindeki son gelişmelerin “herkesi harekete geçmeye zorlayabileceği” uyarısında bulundu. Washington’un diğer devletleri itidalli olmaya çağırırken “İsrail’e geniş çaplı destek vermeye” devam ettiğine dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian Cuma günü Bloomberg TV’ye verdiği bir mülakatta Gazze’de kan dökülmeye devam edilmesinin “bölgedeki durumu kontrolden çıkaracağı” uyarısında bulundu.

Diplomat, “Amerikan tarafı karar vermeli – savaşı gerçekten tırmandırmak, yoğunlaştırmak istiyor mu?” dedi. İsrail’e karşı “yeni cephelerin” ortaya çıkmasının “kaçınılmaz” olduğunu da sözlerine ekledi.

Perşembe günü BM Genel Kurulu’na hitap eden Amir-Abdollahian da benzer uyarılarda bulunarak İsrail’in Filistin halkına yönelik “soykırımının” devam etmesi halinde ABD’nin de “bu ateşten kurtulamayacağını” söyledi. Bakan, “Batı Asya bizim bölgemizdir” diyerek Tahran’ın “evimizin güvenliği söz konusu olduğunda hiçbir çekincesi olmadığını” vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin İsrail’in yanında “sonsuza kadar duracağı” sözünü verdi ve Washington müttefikine milyarlarca dolar ek savunma yardımı sağladı. ABD ayrıca Ortadoğu’ya iki uçak gemisi grubu ve diğer deniz unsurları, bir F-16 savaş uçağı filosu, hava savunma sistemleri ve 900 asker konuşlandırdı ve bu artan askeri varlığın mücadeleye katılmak isteyen diğer devletler için caydırıcı olması gerektiğini söyledi.

Cuma günü İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), günlerdir aralıksız devam eden hava ve füze saldırılarının ardından Filistin bölgesinde “kara operasyonlarını genişlettiğini” açıkladı.

Bölgedeki çatışmalar 7 Ekim’de Hamas militanlarının sürpriz bir saldırı düzenlemesi ve İsrail’i ağır füze ateşine maruz bırakmasıyla patlak verdi. İsrail buna yoğun hava saldırılarıyla karşılık verirken kara kuvvetleri de kısa süre önce münferit baskınlarla Gazze’ye girdi.

Çatışmalarda şimdiye kadar 1,400’den fazla İsrailli ve 7,000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.