Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

İsrail, NATO Üyesi Norveç’in Diplomatlarını Sınır Dışı Etti

İsrail, NATO Üyesi Norveç’in Diplomatlarını Sınır Dışı Etti
11 Ağustos 2024 14:55

Oslo ve Brüksel, Benjamin Netanyahu hükümetinin Gazze’deki savaş sırasında aldığı “aşırı” kararı kınadı.

İsrail hükümeti, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi (PA) ile Oslo’nun iletişim kurduğu sekiz Norveçli diplomatı sınır dışı etti. Avrupa yetkilileri bu kararı sert bir şekilde eleştirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Perşembe günü Norveçli diplomatların diplomatik statüsünün kaldırılması emrini verdi. Katz, Oslo’nun Filistin devletini tanıması ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da dahil olmak üzere üst düzey İsrailli yetkililere yönelik Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) açılan davayı desteklemesini gerekçe olarak gösterdi.

Katz, Norveç’in politikalarıyla ilgili olarak, “Norveç, Filistin terörizmi ve İran’ın kötülük ekseniyle mücadele etmek yerine… katilleri ve tecavüzcüleri ödüllendirmeyi seçti” ifadelerini kullandı ve “Norveç, Filistin meselesinde tek taraflı bir politika izledi ve bu nedenle bu konuda herhangi bir şekilde yer alması engellenecektir” dedi.

İskandinav ülkesi, Mayıs ayı sonlarında İrlanda ve İspanya ile koordineli bir şekilde Filistin’i resmi olarak bir devlet olarak tanıdı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, bu kararı “uzun ve acımasız bir çatışmada gerileyen ılımlı güçleri desteklemek” amacıyla aldıklarını söyledi.

Katz’ın bahsettiği UCM davası, geçen Ekim ayında Hamas’ın Güney İsrail’e düzenlediği baskın ve İsrail’in askeri yanıtı bağlamında, İsrailli yetkililer ile Filistinli grup Hamas liderleri tarafından işlenen iddia edilen savaş suçlarıyla ilgilidir.

Mayıs ayında, UCM savcısı Karim Khan, üç Filistinli ve iki İsrailli hakkında tutuklama emri çıkardı. Norveç hükümeti, Oslo’nun mahkemenin yetkisini tanıdığını ve bu nedenle İsrailli bakanların ülkeye seyahat etmeleri durumunda onları tutuklamak zorunda kalacağını belirtti.

Norveçli diplomatlar, Tel Aviv’de bulunuyordu ve 2007’den beri Gazze’yi kontrol eden Hamas’la anlaşmazlık içinde olan Filistin Yönetimi ile temas halindeydi. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, diplomatlarının hedef alınmasını “aşırı bir eylem ve öncelikle Filistin halkına yardım etme yeteneğimizi etkileyen bir durum” olarak nitelendirdi.

Eide, “Bugünkü kararın Netanyahu hükümetiyle olan ilişkilerimiz üzerinde etkileri olacaktır” uyarısında bulundu ve “Diplomatların işlerini engellemek ciddidir” dedi.

Avrupa Komisyonu, AB üyesi olmayan Norveç ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. AB’nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail’in kararını şiddetle kınadı ve bu anlaşmazlığı, Yahudi devleti ile Oslo arasında ikili bir mesele olarak görmediğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.