Dolar 32,3297
Euro 35,0425
Altın 2.281,75
BİST 8.988,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

İsrail Parlamentosu Ölüm Cezası Tasarısını Onayladı

İsrail Parlamentosu Ölüm Cezası Tasarısını Onayladı
1 Mart 2023 21:23
141

Filistinliler, “teröristleri” hedef almak için yazılan yasanın “Yahudi üstünlüğüne dayandığını” söylüyor…

İsrailli milletvekilleri, İsraillileri öldüren “teröristlere” ölüm cezası verecek bir yasa tasarısı lehinde oy kullandı . Başbakan Binyamin Netanyahu ve katı müttefikleri tarafından desteklenen yasa tasarısına Filistinliler ve yabancı gözlemciler sert bir şekilde karşı çıktı.

Ölüm cezası yasa tasarısı Çarşamba günü İsrail parlamentosundaki ilk okumasını dokuza karşı 55 oyla kabul etti. Eski Başbakan Yair Lapid liderliğindeki muhalefetin çoğu, protesto için oylamada çekimser kaldı.

Tasarı milletvekili Limor Son Har-Melech tarafından yazıldı ve Başbakan Benjamin Netanyahu ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından desteklendi. Hem Son Har-Melech hem de Ben-Gvir, Netanyahu’nun sağcı Likud partisinin geçen Kasım seçimlerinde tekrar iktidara gelmesine yardımcı olan radikal bir Siyonist grup olan ‘Yahudi Gücü’ partisinin üyeleri.

Mevzuata göre, “ırkçı bir saikle veya belirli bir halka yönelik nefretle… ve İsrail Devleti’ne ve İsrail’e zarar verme amacıyla gerçekleştirilen bir eylemde, kasten veya umursamazlıkla bir İsrail vatandaşının ölümüne neden olan” herkes. Yahudi halkının anavatanında yeniden doğuşu”, hapis cezası şansı olmaksızın infazla karşı karşıya kalacaktır.

Yasa, kısmen Filistin Yönetimi tarafından yönetilse de İsrail askeri yasalarına tabi olan Batı Şeria’da geçerli olacak.

Arap-İsrail siyasi partisi Hadash Ta’al yaptığı açıklamada , tasarının “İsrail’in toptan faşizme kaymasının bir parçası olarak açık bir kırmızı çizgiyi” aştığını söyledi. “Bugün Filistinliler, yarın sokaklardaki protestocular olacak. Kimin terörist olduğunu belirleme konusunda Ben-Gvir kolay tetikte olacak.”

Filistin Yönetimi, yasa tasarısının “zalim, barbarca ve insanlık dışı ” olduğunu belirterek, yasanın “Yahudi üstünlüğünden kaynaklandığını” söyledi. Geçişi, Filistinlilerin “keyfi ve törensel olarak idam cezasına çarptırılmasına” yol açacak.

Son günlerde binlerce İsrailli, yasa tasarısını protesto etmek için ülkenin parlamento binasının önünde toplanırken, yurt dışından muhalefet akın etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile Salı günü yaptığı görüşmenin ardından konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail’in Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ın 1962’de asılmasından bu yana kimseyi infaz etmemesi nedeniyle tasarıyı “özellikle endişe verici” olarak nitelendirdi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.