Dolar 32,2741
Euro 34,7881
Altın 2.404,06
BİST 10.304,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 20°C

İsrailli Bakan İran Liderlerini ‘Yeryüzünden Silmekle’ Tehdit Etti

İsrailli Bakan İran Liderlerini ‘Yeryüzünden Silmekle’ Tehdit Etti
23 Ekim 2023 20:25
1.122

Nir Barkat, müttefiki Hizbullah’ın savaşa katılması halinde Tahran’a karşı sert önlemler alınacağını söyledi…

İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat Pazar günü yaptığı açıklamada, ordunun Lübnan merkezli militan grup Hizbullah’ı “ortadan kaldırmaya” ve mevcut çatışmada “kuzey cephesi” açmaları halinde İran’ı vurmaya hazır olduğu uyarısında bulundu.

“İran’ın planı İsrail’e tüm cephelerden saldırmaktır. Eğer İsrail’i hedef almaya niyetli olduklarını anlarsak, sadece bu cephelere misilleme yapmakla kalmayacağız, aynı zamanda yılanın başına, yani İran’a da saldıracağız” dedi. Barkat, İsrail’e karşı harekete geçmeleri halinde “İran’daki Ayetullahların geceleri rahat uyuyamayacaklarını” da sözlerine ekledi.

Barkat, Tahran tarafından desteklenen Lübnan ve Hizbullah’ın “Hamas’ın ödeyeceğine benzer ağır bir bedel ödeyeceği” uyarısında bulundu.

Bakan, İsrail’in gerekirse “İran’ın kellesinin peşinden” gideceğini söyledi. “İsrail’in düşmanlarımıza çok net bir mesajı var. Onlara diyoruz ki, bakın Gazze’de neler oluyor – bize saldırırsanız siz de aynı muameleyi görürsünüz. Sizi yeryüzünden sileceğiz.”

Açıklama, İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian’ın Pazartesi günü İsrail için güvenlik durumunun çok hızlı bir şekilde kötüleşebileceğini söylemesinin ardından geldi. “Filistinlilere karşı işlenen savaş suçları derhal durdurulmazsa, başka çoklu cepheler açılacaktır ve bu kaçınılmazdır” dedi.

İranlı diplomat daha sonra ABD ve İsrail’i Filistinlilere kötü muameleye son vermemeleri halinde “her an her şeyin mümkün olabileceği ve bölgenin kontrolden çıkacağı” konusunda uyardı. Amir-Abdollahian gerilimin daha da tırmanmasının “geniş kapsamlı yansımaları” olacağını da sözlerine ekledi.

İsrail ve Hamas arasında bu ayın başlarında patlak veren çatışmalardan bu yana IDF ve Hizbullah defalarca karşılıklı ateş açtı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada Hizbullah’ın savaşa resmen katılması halinde “eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma” uğrayacağını söyledi.

İsrail ordusu geçmişte Lübnan’daki militanlarla savaşmak için Lübnan’a birkaç kez büyük çaplı saldırılar düzenledi. En son işgal 2006 yılında gerçekleşmişti.

7 Ekim’de Hamas ve müttefiki Filistinli grupların çok sayıda İsrail yerleşimine saldırması İsrail’in Gazze’ye hava saldırıları başlatmasına yol açtı. Her iki tarafın yetkililerine göre 1,400’den fazla İsrailli ve 4,300’den fazla Filistinli öldürüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.