Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

İsveç Dışişleri Bakanı Beklenmedik Şekilde İstifa Etti

İsveç Dışişleri Bakanı Beklenmedik Şekilde İstifa Etti
5 Eylül 2024 10:12

İsveç’in NATO’ya katılım sürecini yöneten Dışişleri Bakanı Tobias Billström, istifa ettiğini ve siyaseti bırakacağını duyurdu. Billström, bu kararı için herhangi bir neden açıklamadı.

50 yaşındaki Billström, 2002 yılında İsveç parlamentosuna seçilmiş ve 2022 yılında dışişleri bakanı olarak atanmıştı.

Çarşamba günü X platformunda yaptığı paylaşımda Billström, Başbakan Ulf Kristersson’a ayrıldığını “hem üzüntü hem de gurur” ile bildirdiğini belirtti.

“Artık tamamen siyasetten ayrılacağım,” diyen Billström, “Bu, Riksdag’daki koltuğumu da bırakacağım anlamına geliyor. Bundan sonra ne yapacağım hala belirsiz,” dedi ve “henüz 50 yaşında olduğunu” ekleyerek “başka alanlarda iz bırakabileceğini” ifade etti.

Son iki yıl içerisindeki en büyük başarısı olarak, Billström, İsveç’in 200 yıllık tarafsızlığı terk ederek NATO’ya katılmasını ve “uzun ve bazen zorlayıcı bir sürecin” ardından gerçekleştiğini belirtti.

Stockholm’ün şimdi “Ukrayna’yı destekleyen ülkelerin merkezinde” yer aldığını ve “Rus yayılmacılığına” karşı olduğunu da ekledi.

Billström, Başbakan Kristersson’a kendisine dışişleri bakanı olma ve daha önce Modere Parti’nin parlamentodaki grubuna liderlik etme konusunda güven duyduğu için teşekkür etti.

İsveç medyasına göre, Billström’ün istifası beklenmedik bir gelişme olarak değerlendirildi. Expressen ve Aftonbladet gazeteleri, Billström ile başbakan arasında bir “çatlak” olduğunu öne sürdü. Gazeteler, olası nedenler olarak Kristersson’ın bir dış politika danışmanı atamasını ve İsveç’in Gazze çatışmasındaki tutumu konusundaki anlaşmazlıkları, başbakanın “daha İsrail dostu bir çizgi” savunmasını gösterdi.

Bu raporlara yanıt olarak Billström’ün sözcüsü Anna Erhardt, “Tobias Billström’ün başbakanla çok yakın ve iyi bir işbirliği vardı” dedi. Kristersson’un basın sekreteri Siri Steijer de raporların yanlış olduğunu ve Billström’ün ayrılığının arkasında “herhangi bir çatışma” bulunmadığını belirtti.

Billström, 2014-2017 yılları arasında Riksdag’ın ilk başkan yardımcılığını yaptı. Dışişleri Bakanlığı görevinden önce Göç ve Sığınma Politikaları Bakanı (2006-2014) ve İstihdam Bakanı (2010) olarak iki başka kabine görevinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.