Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

İsveç NATO’ya Resmen Katıldı

İsveç NATO’ya Resmen Katıldı
7 Mart 2024 22:21
3.052

Stockholm resmen ABD liderliğindeki askeri bloğun bir üyesi oldu…

Stockholm’ün katılımını resmileştiren belgenin Perşembe günü yürürlüğe girmesinin ardından İsveç resmen ABD liderliğindeki NATO askeri bloğunun 32. üyesi oldu.

Katılım töreni Washington’da yapılacak ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkesinin belgelerini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e sunacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belgede İsveç’in NATO’ya girişi için tüm koşulların yerine getirildiği ve Stockholm’ün üyeliğini ifade eden protokolün 7 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtiliyor.

Kristersson ayrıca X’te yaptığı bir paylaşımda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in kendisine tüm blok üyelerinin İsveç’in katılım protokolünü resmen kabul ettiğini bildirdiğini ve Stockholm’ü Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne katılmaya davet ettiğini açıkladı.

Stockholm, bloğa katılma konusunda son resmi kararını verecek ve bunu bir basın toplantısı izleyecek. İsveç Radyosu’na göre Kristersson daha sonra ulusa sesleniş konuşması yapacak.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonun ardından güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek uzun süredir sürdürdükleri bağlantısızlık politikalarını terk etmiş ve 2022 yılında ABD liderliğindeki askeri bloğa katılmak için teklif sunmuşlardı.

İki ülkenin katılım tekliflerinin mevcut tüm blok üyeleri tarafından onaylanması gerekiyordu. Macaristan ve Türkiye başlangıçta itiraz etmiş, Ankara İsveç ve Finlandiya’yı Türk yasalarına göre terörist olarak tanımlanan silahlı grupların üyelerini barındırmakla suçlamıştı.

Finlandiya ve İsveç sonunda terörle mücadele yasalarını yeniden düzenlediler ve her iki teklif de nihayetinde onaylandı. Finlandiya Nisan 2023’te NATO’nun 31. üyesi oldu.

Bu arada Rusya, NATO’nun genişlemeye devam etmesinin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve Avrupa’yı istikrarsızlaştırarak daha az güvenli hale getirdiğini ısrarla vurguladı. Moskova, ABD liderliğindeki bloğa katılmaya karar vermeden önce iki İskandinav ülkesiyle herhangi bir sorunu olmadığını, ancak şimdi bölgedeki silahlı kuvvetlerini yeniden düzenleyerek ve güçlendirerek yanıt vermek zorunda kalacağını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.