Dolar 32,5184
Euro 34,7960
Altın 2.420,82
BİST 9.746,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C

İsveç’te Enflasyon Otuz Yılın Zirvesine Ulaştı

İsveç’te Enflasyon Otuz Yılın Zirvesine Ulaştı
14 Ocak 2023 23:44
127

Veriler, elektrik ve gıda fiyatlarının beklenen fiyat artışından daha yüksek olduğunu gösteriyor

İsveç İstatistik Kurumu Cuma günü yaptığı açıklamada, İsveç’te enflasyonun otuz yıldan fazla bir süredir ilk kez çift haneli rakamlara yükseldiğini, yükselen elektrik ve gıda fiyatlarının körüklediğini söyledi.

İsveç’in merkez bankası tarafından kullanılan sabit faiz oranlarına (CPIF) göre ayarlanmış enflasyon, Kasım ayındaki %9,5’ten Aralık ayında yıllık bazda %10,2’ye sıçradı. Rakamlar, Riksbank’ın öngördüğü %9,1’lik ve ekonomistlerin beklediği %9,8’lik oranın üzerinde.

Euro bölgesindeki bazı ülkelerde enflasyon düşerken, İsveç’te fiyat artışları hızlanarak devam ediyor ve şu anda 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşıyor.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Kasım ayındaki %11,5’ten %12,3’e yükseldi. Resmi rakamlara göre bu artışta, Aralık ayında bir önceki aya göre %28 ve bir önceki yıla göre %45,3 artan rekor düzeydeki elektrik fiyatları etkili oldu.

Svenska Handelsbanken AB’nin kıdemli ekonomisti Johan Lof, “Enerji fiyatları hariç enflasyonun Riksbank’ın tahminlerinin yukarısında yeniden sürpriz yapması, şimdiye kadar enflasyonu dizginlemek için çok az ilerleme kaydedildiği genel izlenimini veriyor” dedi.

Yıllık bazda, gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları %18,2, mefruşat ve ev eşyası fiyatları ise %16,3 arttı. Tüketici fiyatları aylık bazda %2,1 ile Ocak 1993’ten bu yana en keskin artışı gösterdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.