Dolar 32,5258
Euro 34,7471
Altın 2.490,46
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C

İsviçre Enflasyonu Yükseldi

İsviçre Enflasyonu Yükseldi
7 Mart 2023 21:59
110

Düzenleyici, ülkedeki fiyat artış oranının merkez bankasının tolere etmeye hazır olduğundan daha yüksek olduğunu söylüyor…

Federal İstatistik Ofisi’nin Pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre, İsviçre’de enflasyon Şubat ayında büyük ölçüde artan uçak bileti fiyatları, kira ve enerji maliyetleri nedeniyle beklenmedik bir şekilde hızlandı.

Tüketici fiyatları geçen ay yıllık bazda %3,4 arttı ve Bloomberg’in %3,1’lik daha yavaş bir oran öngören medyan tahmininin üzerinde gerçekleşti. Medya kuruluşu, Şubat ayındaki artışın hava taşımacılığı, paket tatiller, kiralar ve benzin için artan fiyatları yansıttığını ve ülkenin merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalacağını gösterdiğini söyledi.

Verilere göre, İsviçre’de enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon da art arda üçüncü ayda hızlanarak %2,4’e ulaştı.

İsviçre, büyük Avrupa ekonomileri arasında en düşük enflasyon hızını korumayı başarmış olsa da, İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas, altta yatan enflasyonist dinamiklerin “SNB’nin tolere etmeye hazır olduğundan daha güçlü” olması nedeniyle, ısrarlı fiyat artışı muhtemelen merkez bankasını oranları artırmaya zorlayacaktır.

İsviçre enflasyonu, artan gaz ve elektrik fiyatlarının etkisiyle Ocak ayında yıllık bazda %3,3 arttı. Oran, ekonomistlerin %2,9’luk tahminlerini de aştı ve Ağustos 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Konut ve enerji fiyatları %5,1, toplu taşıma maliyetleri ise yıllık %4,7 arttı. Ocak ayında tek başına gaz fiyatları yıllık bazda %40,3, elektrik ise %25,5 arttı.

Merkez bankası, şirketlerin artık müşterilere daha yüksek fiyatlar aktarma ihtimalinin daha yüksek olduğuna dair endişelerini de dile getirdi. Kamu hizmeti sağlayıcıları, artan maliyetleri İsviçreli hane halklarına yansıtarak yılın başında fiyatları ayarladı. İsviçre devlet düzenleyicisi ELCOM daha önce elektriğin tüketiciler için ortalama %27 daha pahalı hale geleceğini tahmin etmişti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.