Dolar 32,3300
Euro 34,8352
Altın 2.393,08
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Japonya 2. Dünya Savaşından Bu Yana İlk Kez Silah İhraç Ediyor

Japonya 2. Dünya Savaşından Bu Yana İlk Kez Silah İhraç Ediyor
24 Aralık 2023 23:41
1.172

Tokyo, tam askerileşmeye doğru bir adım daha atarak ABD’ye Patriot füzeleri gönderdi…

Japonya, ülkenin 1947’deki pasifist anayasası uyarınca uygulanan askeri ihracat yasağını sona erdirdikten sonra ABD’ye Patriot füzeleri tedarik etmeyi kabul etti. Bu hamle Washington’un Ukrayna’da devam eden çatışmalar nedeniyle erozyona uğrayan stoklarının takviye edilmesine yardımcı olacak.

Cuma günü Tokyo’da onaylanan ABD’ye silah satışı, Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk ölümcül silah ihracatı anlamına geliyor. Japon Mitsubishi Heavy Industries, ABD’li savunma müteahhitleri Lockheed Martin ve RTX’in lisansı altında Patriot füzeleri üretiyor.

Japon yapımı önleme füzeleri doğrudan Kiev’e gitmeyecek olsa da, Washington’un Ukrayna’ya daha fazla ABD yapımı Patriot göndermesini sağlayabilir.

Başbakan Fumio Kishida, Japon Kabinesi’nin ihracat yasağını kaldırmayı kabul etmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu adımı atarak, hukukun üstünlüğüne dayalı özgür ve açık bir uluslararası düzenin savunulmasına ve Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmayı umuyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı füze anlaşmasının Japonya-ABD ittifakını daha da güçlendireceğini söyledi.

Kishida “pasifist bir ulus olma ilkemizde bir değişiklik yok” diye ısrar etse de ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel “Japonya’nın güvenlik reformlarının kapsamı, ölçeği ve hızının eşi benzeri görülmemiş olduğunu” kabul etti. Tokyo’nun “nesilde bir kez görülen bir savunma modernizasyonundan” geçtiğini söyledi.

İhracat kararı, Japon Kabinesinin savunma harcamalarında %16’lık bir artışla rekor bir seviyeye ulaşılmasını onayladığı gün geldi. 2024 mali yılı için öngörülen 7,95 trilyon yenlik (55,8 milyar dolar) askeri bütçenin de Japonya parlamentosundan onay alması gerekiyor.

Kishida, Aralık 2022’de Japonya’yı ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü savunma harcamacısı haline getirebilecek beş yıllık bir askeri yığınak açıkladı. Tokyo’nun sadece savaş açma hakkından değil, aynı zamanda asgari düzeyde kendini savunma için gerekli olanların ötesinde silahlara sahip olma hakkından da vazgeçtiği Japonya’nın ABD tarafından yazılan anayasası altında bu tür harcamalar bir zamanlar düşünülemezdi.

Japonya’nın ihracat yasağının kaldırılması, Japon şirketleri tarafından ABD lisansları altında üretilen F-15 savaş uçakları ve diğer silahların Washington, İngiltere ve diğer Batılı müttefiklere satılmasının önünü açabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.