Dolar 32,5480
Euro 34,9058
Altın 2.437,24
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Çar 32°C
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Japonya, Amiral Gemisini Fırlattıktan Birkaç Dakika Sonra İmha Etti

Japonya, Amiral Gemisini Fırlattıktan Birkaç Dakika Sonra İmha Etti
7 Mart 2023 21:14
129

Başarısızlık Tokyo’nun havacılık emellerine önemli bir darbe olarak kabul edildi…
Japonya’nın SpaceX’in Falcon 9 roketlerine daha ucuz bir alternatif geliştirme hırsı, ülkenin uzay ajansının ikinci aşama motorunun arızalanmasının ardından amiral gemisi H3 aracını imha etmek zorunda kalmasıyla Salı günü önemli bir darbe aldı.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Salı sabahı Japonya’nın güneyindeki Tanegashima Uzay Merkezi’nden kalktıktan kısa bir süre sonra ikinci aşama motorunun arızalandığını keşfetmesi üzerine rokete kendi kendini imha etme emri verdi. Bu, bir aydan daha kısa bir süre içinde ikinci başarısızlık ve suçu hatalı roket iticilere yüklenen Şubat ayındaki başarısız fırlatmanın ardından geldi.

JAXA daha sonra , “görevi gerçekleştirme olasılığı olmadığı için” bir imha emri verdiğini söyledi.

H3, Tokyo’nun “yalnızca Japonya’nın değil, tüm dünyadaki tüm arazi alanlarını kapsayacak” afet yönetimi senaryolarında kullanılmasının amaçlandığını söylediği bir yer haritalama teknolojisi yükü taşıyordu.

Japonya bilim bakanı Keiko Nagaoka, “halkın ve ilgili tarafların beklentilerini karşılamada başarısız olduğunu” söylediği “son derece üzücü” olay için bir özür yayınladı.

Osaka Üniversitesi uzay politikası profesörü Hirotaka Watanabe, H3’ün başarısızlığının “Japonya’nın gelecekteki uzay politikası üzerinde ciddi bir etkisi olacak” dedi. Tokyo, H3’ü ticari ve hükümet uzay fırlatmaları için SpaceX’in Falcon 9’una göre daha uygun maliyetli bir alternatif olarak konumlandırmaya çalıştı.

Watanabe, H3 başarısızlığının Japonya’nın “uzay işi ve teknolojik rekabet gücü” üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını da sözlerine ekledi.

Görev başarılı olsaydı, JAXA roketi önümüzdeki 20 yıl boyunca yılda yaklaşık altı kez fırlatmayı planladığını söyledi. Tokyo yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı ile işbirliğinin kapsamını genişletti ve NASA’nın planladığı Gateway ay uzay istasyonuna kargo taşımacılığı taahhüdünde bulundu.

Tokyo, Japon astronotlarını Ay’a indirmeyi de içeren kendi havacılık hedeflerini de ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.