Dolar 32,2638
Euro 34,7260
Altın 2.402,38
BİST 10.182,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Japonya Resesyonla Yüzleşiyor

Japonya Resesyonla Yüzleşiyor
19 Kasım 2023 23:04
1.371

Ülke ekonomisi üçüncü çeyrekte keskin bir daralma yaşadı…

Çarşamba günü açıklanan hükümet verilerine göre Japon ekonomisi Temmuz’dan Eylül’e kadar olan dönemde küçülerek iki çeyrek üst üste büyümeye son verdi.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte %2,1 daralarak, yıllık bazda %0,6’lık bir düşüş öngören medyan piyasa tahmininden çok daha keskin bir düşüş kaydetti. Bu düşüş, ikinci çeyrekteki %4,5’lik genişlemenin ardından gerçekleşti.

“Büyüme motorunun yokluğu göz önüne alındığında, Japon ekonomisinin bu çeyrekte de daralması beni şaşırtmaz. Japonya’nın resesyona girme riski göz ardı edilemez,” diyor Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami.

“Zayıf büyüme ve yavaşlayan enflasyon hayaletleri Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranlarından çıkışını geciktirebilir” diye ekledi.

Yavaşlama, hane halkı tüketimini sıkıştıran inatçı yüksek enflasyona ve Çin ve diğer yerlerden gelen zayıf dış talebe bağlanıyor ve Japon imalatçıları üzerindeki baskıyı artırıyor.

Veriler, tüketimin bir önceki çeyrekte %0,9 düştükten sonra Temmuz ve Eylül ayları arasında değişmediğini ve ekonomistlerin medyan tahmini olan %0,2’lik büyümenin gerisinde kaldığını gösterdi.

Moody’s Analytics kıdemli ekonomisti Stefan Angrick, “Hayal kırıklığı yaratan üçüncü çeyrek verileri, ülkenin henüz düzlüğe çıkmadığını hatırlatıyor” dedi.

Tüketicilerin satın alma gücünün bir göstergesi olan enflasyondan arındırılmış reel ücretler Eylül ayında yıllık bazda %2,4 oranında düşerek üst üste 18. ayda da gerilemiş oldu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.