Dolar 32,3687
Euro 34,9670
Altın 2.325,46
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Japonya’da Enflasyon 40 Yılın Zirvesine Ulaştı

Japonya’da Enflasyon 40 Yılın Zirvesine Ulaştı
24 Şubat 2023 19:30
125

Daha yüksek enerji maliyetleri hanelere yansıtıldığı için tüketici fiyatları artıyor…

Cuma günü hükümet verilerine göre, Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyon endeksi, şirketlerin artan enerji maliyetlerini hane halkına yansıtmaya devam etmesiyle geçen ay 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Taze gıdayı hariç tutan ancak enerji maliyetlerini içeren tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ocak ayında bir önceki aya göre %4,0’den %4,2 arttı. Bu, ülkenin Orta Doğu petrol krizi nedeniyle yakıt maliyetlerinde ani bir artış yaşadığı Eylül 1981’den bu yana en büyük artış oldu. Aylık bazda tüketici fiyatları Aralık ayındaki %0,3’lük artışın ardından Ocak ayında %0,4 arttı.

Çekirdek enflasyon art arda dokuz aydır Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) %2 hedefinin oldukça üzerinde. Bu, büyük ölçüde, Japon şirketlerinin tüketicilere yansıttığı yakıt ve hammadde maliyetlerindeki sürekli artışlara bağlanabilir.

Enflasyon muhtemelen Ocak’ta zirve yapacak ama bir süre daha BoJ’un %2’lik hedefinin altına düşmeyebilir. SMBC Nikko Securities’in baş ekonomisti Yoshimasa Maruyama yaptığı açıklamada, enflasyondaki artışın hala büyük ölçüde gıda ve yakıt maliyetlerinden kaynaklandığı için sürdürülebilir olup olmayacağına dair sorular var.

Piyasalar yüksek enflasyonun onu faiz oranlarını yükseltmeye zorlamasını beklerken, BoJ şu anda getiri kontrolünü (belirli bir faiz oranı seviyesini hedeflemek için devlet tahvili satın alma politikası) sürdürme konusunda bir zorlukla karşı karşıya. Ancak, bankanın yeni başkanı Kazuo Ueda Cuma günü yaptığı açıklamada, artan fiyatların kontrol altına alınmasının zaman alacağını ve bunun da ekonomiyi yavaşlatabileceği için mevcut koşullar altında parasal sıkılaştırmayı riskli hale getirdiğini söyledi.

“Çeşitli yan etkileri oldu, ancak ekonomik ve fiyat koşulları ışığında, yüzde 2 enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için yöntemler gerekli olduğu kadar uygun da oldu. Duruma uygun olarak yaratıcı olurken parasal genişleme tedbirlerine devam etmenin uygun olduğuna inanıyorum ” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.