Dolar 32,5188
Euro 34,7220
Altın 2.497,58
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 29°C

Japonya’da Enflasyon 40 Yılın Zirvesine Ulaştı

Japonya’da Enflasyon 40 Yılın Zirvesine Ulaştı
25 Aralık 2022 21:51
129

Resmi verilere göre artan enerji maliyetleri nedeniyle tüketici fiyatları arttı…

Cuma günü yayınlanan hükümet verilerine göre, Japonya’nın temel tüketici enflasyonu karşılaştırmalı değerlendirmesi, şirketlerin artan maliyetleri hane halklarına yansıtmaya devam etmesiyle geçen ay kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Değişken taze gıdaları hariç tutan ancak enerji maliyetlerini içeren ülke çapında tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Kasım ayında bir önceki aya göre %3,6’lık artıştan ve piyasa tahminleriyle uyumlu olarak %3,7 arttı. Aralık 1981’den bu yana en büyük artış oldu.

Veriler, elektrik faturalarının yanı sıra kızarmış tavuktan akıllı telefonlara ve klimalara kadar çok çeşitli mallarda fiyatların arttığını gösterdi.

Araştırma şirketi Teikoku Data Bank’a göre şirketler, 2023’ün ilk dört ayında 7.000’den fazla gıda ürününün fiyatlarını artırmayı planlıyor. Bu yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla.

Araştırma şirketi, şirketler artan işçilik ve dağıtım maliyetleriyle karşı karşıya kalırken , “Önümüzdeki yıl fiyat artışlarında bu yıldan daha yoğun olabilecek bir ani artış göreceğiz” uyarısında bulundu.

Salı günü, ülkenin merkez bankası olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), bir politika değişikliğiyle piyasaları şaşırttı ve ücretleri ve fiyatları yükseltmeyi amaçlayan yıllardır süren aşırı gevşek politikalardan uzaklaşmaya başlayabileceğinin sinyalini verdi.

BOJ, tahvil getirilerine koyduğu sıkı limitleri gevşeteceğini ve bunun gelecekte faiz oranlarında artış anlamına gelebileceğini söyledi. Banka başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun gelecek yıl %2’nin altına düşmesi planlandığı için BOJ’un teşvikleri geri çekme niyeti olmadığını belirtti.

Japonya ekonomisi, 2022’nin üçüncü çeyreğinde, küresel durgunluk endişeleri ve tüketiciler ile işletmeler üzerinde baskı oluşturan yüksek ithalat maliyetleri arasında beklenmedik bir şekilde yıllık bazda %0,8 daraldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.