Dolar 32,3697
Euro 34,9616
Altın 2.325,62
BİST 9.075,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Japonya’nın Reel Ücretleri Dokuz Yılın En Hızlı Düşüşü Yaşadı

Japonya’nın Reel Ücretleri Dokuz Yılın En Hızlı Düşüşü Yaşadı
8 Mart 2023 22:04
120

Hükümetin istikrarlı büyümeyi sağlama çabalarına rağmen gelirler enflasyona ayak uyduramıyor

Japonya çalışma bakanlığının Salı günü bildirdiğine göre, geçen ay Japonya’da reel ücretler, enflasyonun ülkedeki gelir artışını geride bırakmasıyla 2014’ten bu yana en büyük düşüşü yaşadı.

Kazançlar Ocak ayında yıllık %4,1 düşerek art arda onuncu aydır düşüşe işaret ediyor ve hükümetin güçlü ücret artışıyla birlikte %2’lik enflasyon hedefine ulaşma girişimlerini baltalıyor.

Aralık ayında, Japonya’da nominal ücretler, büyük ölçüde kış ikramiyelerinin etkisiyle yaklaşık 25 yılın en yüksek artışını gördü. Ancak geçici yükselişi beklenenden daha kötü bir düşüş izledi ve bu, ülke ekonomisinin hem ücretlerin hem de fiyatların istikrarlı bir şekilde yükseldiği döngüden hala uzak olduğunu gösteriyor.

Daiwa Securities baş ekonomisti Toru Suehiro, “Görünüşe göre birçok firma enflasyona taban ücretlerdeki artışlar yerine toplu ödemeler gibi tek seferlik önlemlerle yanıt vermeye çalıştı” dedi. “Aralık ikramiyelerinin ve enflasyonist ödeneklerin etkisinin ücretlerin ikramiye olmayan kısmına yayılması bekleniyordu, ancak durum böyle olmadı” diye ekledi.

Japonya Merkez Bankası başkanı Haruhiko Kuroda’ya göre, ülkede %2’lik enflasyon hedefini sürdürmek için taban maaşta %3’lük bir artış gerekiyor. Bu arada, Ocak ayında nominal nakit kazançlardaki sadece %0,8’lik artış, sürdürülebilir büyüme için gerekli seviyeden uzaktı.

Japonya’daki sendikaların, şirketlerle yaptıkları bahar maaşı müzakerelerinde, 1990’lardan bu yana en büyük zam olan %4,5’lik ücret zammı talep ettikleri bildiriliyor. Ancak ekonomistler, yaklaşan müzakerelerden önemli bir ücret artışı beklemiyorlar.

Bloomberg’in baş ekonomisti Yuki Masujima, “Geçen yılki %2,2’den 2023 için baz ücrette %2,8’lik bir artış bekliyoruz” dedi.

Bu, Japon tüketicilerin son kırk yılın en yüksek fiyat artışıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi. Değişken taze gıda fiyatlarını hariç tutan ancak petrol ürünlerini içeren çekirdek enflasyon şu anda %4,2 ile 1981’den bu yana en hızlı büyüme hızını gösteriyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.