Dolar 32,5655
Euro 34,9880
Altın 2.431,02
BİST 9.767,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Jüri, Trump Davasında Suçlu Kararını Verdi

Jüri, Trump Davasında Suçlu Kararını Verdi
7 Aralık 2022 23:54
125

Eski başkanın iki şirketi New York’ta vergi kaçakçılığından hüküm giydi.

New York savcıları, jüri üyelerini, üst düzey yöneticilerin tazminatlarının bir kısmını kayıt dışı ikramiyeler olarak paketleyerek vergilerden kaçmalarına yardımcı olmak için komplo kurduklarına ikna ederek, eski Başkan Donald Trump’ın iki şirketine karşı dolandırıcılık suçlamasıyla cezai mahkumiyet kazandı.

New York İlçe Yüksek Mahkemesi jürisi Salı günü Manhattan’da kararını verdi ve Trump Corp. ve Trump Payroll Corp.’u toplam 17 suçtan suçlu buldu. Şirketler 1,6 milyon dolara varan adli para cezasıyla karşı karşıya.

Eski cumhurbaşkanı davada suçlanmadı ve duruşmaya katılmadı. Avukatlarından biri olan Susan Necheles, kanıtların Trump’ın söz konusu eylemlerle hiçbir ilgisi olmadığını gösterdiğini söyledi.

Uzun süredir Trump Organizasyonu yöneticisi Allen Weisselberg, vergi planıyla bağlantılı olarak suçlanan tek kişiydi. 75 yaşındaki eski mali işler müdürü, Ağustos ayında savcılarla yaptığı bir anlaşma uyarınca suçunu kabul etti ve mahkemede hüküm giymesi halinde kendisini 15 yıla varan hapis cezasından kurtardı. Bunun yerine, suçlanan iki şirket aleyhine ifade vermeyi kabul ettikten sonra sadece 100 gün hapis yatması gerekecek.

Weisselberg’in ikinci komutanı Jeffrey McConney de kovuşturmaya karşı dokunulmazlık kazandıktan sonra ifade verdi. CFO ve diğer yöneticilerin aksi takdirde borçlu olacakları vergilerin bir kısmını ödemekten kaçınmalarını sağlayan evrak işlerini düzenlemek için Weisselberg’in talimatlarına uyduğunu itiraf etti.

Söz konusu olan, şirket tarafından ödenen apartman daireleri ve arabalar gibi yöneticilerin gelir vergisi beyannamelerini bildiremediği binlerce dolarlık gayri nakdi tazminattı. Savcılar, kanıt olmaksızın, Trump’ın taktiği üst düzey çalışanları mutlu ettiği ve tazminat maliyetlerini düşürdüğü için onayladığını iddia etti.

New York Başsavcısı Letitia James, “Trump Organizasyonu aleyhindeki bugünkü suçlu kararı, ceplerini doldurmak için yasalarımızı ihlal ettiklerinde bireyleri ve kuruluşları sorumlu tutacağımızı gösteriyor” dedi .

Savunma avukatı Alan Futerfas gazetecilere verdiği demeçte, Trump Örgütü’nün Salı günkü karara itiraz edeceğini söyledi. Temyiz , Trump şirketlerinin “adına” vergilerden kaçınılıp kaçınılmadığına dair jüriye verilen talimatlara itiraz edebilir.

Savunma, Weisselberg’in kendi çıkarları için vergilerden kaçındığını ve savcıların onu tutması nedeniyle şirketler aleyhine tanıklık etmek zorunda kaldığını savundu. Trump ekibi ayrıca, bu tür iddiaların ceza mahkemesinde takip edilmek yerine “her zaman medeni bağlamda çözüldüğünü” söyleyerek davayı “siyasi güdümlü” olarak nitelendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.