Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

Kaliforniya’daki Tarihi Kuraklık ABD Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor

Kaliforniya’daki Tarihi Kuraklık ABD Gıda Güvenliğini Tehdit Ediyor
27 Kasım 2022 17:00
141

Su kaynaklarındaki kesintiler eyalet çiftçilerine 3 milyar dolara mal olabilir…

California Gıda ve Tarım Bakanlığı için hazırlanan bir araştırmaya göre, ABD’nin önde gelen tarım eyaleti Kaliforniya’daki şiddetli kuraklıklar, son iki yılda en az 3 milyar dolarlık mahsul geliri kaybına neden oldu.

Araştırma, bir bütün olarak Central Valley’deki yüzey suyu dağıtımlarının 2021 ve 2022’de %43’e kadar azaldığını ve Kaliforniyalı çiftçileri 1,3 milyon dönümden fazla araziyi ekilmemiş halde bırakmak zorunda bıraktığını ortaya çıkardı ki bu, yakın geçmişteki en boşta kalan alan.

Meyve ve yemişlerin %40’ı da dahil olmak üzere ABD’deki tüm ekili gıdaların yaklaşık dörtte birine ev sahipliği yapan Central Valley’in şimdiye kadar en ağır yükü taşıdığı ve gelir kaybının ana kaynağının üzüm ve sebzeler olduğu bildirildi.

Raporda , “Stratejik kısa vadeli arazi rölantisi, bu kuraklıkta en yaygın mahsul kararı uyarlamasıydı” diyor. “Pirinç gibi bazı mahsuller ve diğer tarla ve tahıl mahsulleri yoğun bir rölanti gösterirken”, sığır eti ve süt üretimi “olabileceklerinden daha düşüktü.”

Rapora göre, Colorado Nehri Havzasındaki sulanan arazinin yaklaşık %70’i çiftlik hayvanları için yem yetiştirmek için kullanılıyor ve kuraklık kaçınılmaz olarak bu tür mahsullerin fiyatlarını yükseltiyor.

Bloomberg’in alıntıladığı üzere analize liderlik eden Kaliforniya Üniversitesi Merced profesörü Josue Medellin-Azuara’ya göre, eyaletin küçülen Colorado Nehri’nden gelen suya bağımlı güney tarım alanlarının 2023’te daha fazla nadas göreceği için durum daha da kötüleşebilir.

Ulusal İklim Değişikliği dergisi tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırma, ABD’nin güneybatısındaki en az 1.200 yılın en kurak 22 yıllık dönemini yaşadığını ortaya koydu. Mead Gölü, Colorado Nehri tarafından beslenir ve kaynakları normal hava koşullarında bile aşırı kullanım nedeniyle zorlanır.

Geçen yıl, ABD federal hükümeti Mead Gölü ve Aşağı Colorado Nehri Havzasında benzeri görülmemiş bir su kıtlığı ilan ederek arz kesintileri uyarısında bulundu. 1922’de imzalanan bir Colorado Nehri anlaşması, yedi eyaleti etkileyen su yönetimini yönetiyor – California, Arizona, Nevada, Colorado, New Mexico, Utah ve Wyoming.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.