Dolar 32,2757
Euro 34,8427
Altın 2.414,65
BİST 10.276,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C

Kanada Resesyona Sürükleniyor

Kanada Resesyona Sürükleniyor
6 Kasım 2023 20:44
1.138

Resmi verilere göre reel GSYİH Eylül ayında üst üste üç ay boyunca değişmedi…

Ülkenin istatistik ofisine göre, Kanada ekonomik performansı Ağustos ayında yatay seyretti ve muhtemelen üçüncü çeyrekte sığ bir daralmaya girdi.

Yavaşlama, yüksek faiz oranları, enflasyon, orman yangınları ve ülke genelindeki kuraklık koşullarına bağlandı.

Ön veriler reel GSYH’nin Eylül ayında da üst üste üçüncü ay değişmediğini gösterdi.

Rapora göre, hizmet üreten sektörler bir önceki aya göre %0,1 artarken, mal üreten sektörler %0,2 daraldı. Genel olarak, rakamlara göre 20 sanayi sektöründen sadece sekizi genişledi.

İmalat sektörü Ağustos ayında %0,6 daralırken, dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları imalatı üst üste üçüncü ayda da düşüşe katkıda bulundu.

Madencilik, taşocakçılığı ve petrol ve gaz çıkarımı sektörü Ağustos ayında %1,2 artış gösterdi. Kanada İstatistik Kurumu raporunda, “Art arda gelen bu üçüncü aylık artış, faaliyeti Mayıs ayında kısmen orman yangınlarının etkisiyle düşmeden önceki Nisan seviyesinin üzerine çıkardı” dedi.

Toptan ticaret Ağustos ayında %2,3 artarken, üst üste üçüncü ay küçülen perakende ticaret %0,7 geriledi. Konaklama ve gıda hizmetleri Ağustos ayında %1,8 düşerek her iki alt sektörde de daralma olduğunu gösterdi.

Tarım, ormancılık, balıkçılık ve avcılık Ağustos ayında %3,2 daralarak Ağustos 2021’den bu yana en önemli düşüşünü yaşadı. Raporda, bitkisel üretimin (kenevir hariç) Ağustos 2023’te %6,7 gerilediği, bunun başlıca nedeninin Batı Kanada’da beklenen verimi düşüren kurak koşullar olduğu belirtildi.

Desjardins ekonomistlerinden Tiago Figueiredo Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ekonominin halihazırda resesyonda olup olmadığı, para politikasının gecikmeli etkilerinin ileriye dönük olarak ekonomik faaliyeti önemli ölçüde baskılayacağı gerçeğinden daha az önemli” dedi. “Sonuç olarak, ekonominin 2024 yılında daha net bir şekilde resesyona girmesini bekliyoruz.”

Geçtiğimiz hafta Kanada Merkez Bankası, 2022 başından bu yana on kez faiz artırdıktan sonra son toplantılarında gösterge faiz oranını üst üste ikinci kez %5’te sabit tutmaya karar verdi. Ancak düzenleyici kurum, yükselen enflasyonu dizginlemek için mücadele ederken daha fazla artışın mümkün olduğu uyarısında bulundu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.