Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Kanser Tedavisi İçin mRNA Aşısı

Kanser Tedavisi İçin mRNA Aşısı
16 Nisan 2023 20:54
472

Son zamanlarda yapılan bir çalışmanın sonuçları tutarsa, on yıllardır test edilen ve başarısız olan kanser aşılarında dramatik bir geri dönüş olacaktır.

Kanser tedavisi için ‘büyük bir değişim’ olabilecek olan mRNA aşısı, melanomaya karşı umut vaat ediyor.

mRNA aşıları artık sadece COVID için değil.

Amerika’nın pandemi sırasında öğrendiği aşı teknolojisi başlangıçta kansere yönelikti, ancak salgında bulaşıcı hastalıklara karşı kullanımı arttı. Şimdi yeni bir çalışma, özel olarak tasarlanmış mRNA çekimlerinin, korkunç bir cilt kanseri olan melanomun nüksetmesini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Pazar günü bir araştırma konferansında sunulan çalışma, yaklaşık iki yıl sonra Moderna ve Merck tarafından yapılan kişiselleştirilmiş bir mRNA aşısı alan hastaların hayatta kalma ve yeni tümörlerden kaçınma olasılıklarının yalnızca standart bakım alanlara göre %44 daha fazla olduğunu gösterdi.

Sonuçlar, bu yılın sonlarında başlaması planlanan daha büyük ve daha uzun bir çalışmada tutarsa, onlarca yıldır test edilen ve başarısız olan kanser aşıları için dramatik bir geri dönüşe işaret edecek.

Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Mass General Cancer Center’da onkolog olan Dr. Ryan Sullivan, “Aşılamaya yönelik bu kişiselleştirilmiş yaklaşımın daha fazla araştırmaya değer olabileceğini düşündüren muhtemelen ilk gerçek verilerdir” dedi.

Bir tümörü önlemeye veya küçültmeye çalışmak için bir aşı kullanmak yerine, yeni mRNA aşıları, yüksek riskli bir kanserin tekrarlama şansını azaltmayı amaçlıyor.

Çalışmada yer almayan ancak Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin çalışmanın sunulduğu yıllık toplantısında program komitesi başkanı olan Dr. Robert Vonderheide, “Bu, kanser aşılarını kullanma şeklimizde büyük bir değişimi temsil ediyor” dedi.

Pensilvanya Üniversitesi’ndeki Abramson Kanser Merkezi’ni de yöneten Vonderheide, pandeminin kanser için halihazırda geliştirilmekte olan mRNA aşılarının güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ve hızlı bir şekilde geliştirilebileceğini kanıtladığını söyledi.

Vonderheide ve birkaç başka uzman, bağışıklık sistemi tarafından kontrol edildiği bilinen bir kanser olan melanomda görülen faydaların, bağışıklık sisteminden etkilenen diğer kanserlerde de devam etmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Test edilecek bir sonraki, yılda yaklaşık 100.000 Amerikalıyı öldüren küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olacak.

Ama önce melanomda denemek mantıklıydı.

Çalışmaya dahil olmayan Houston’daki MD Anderson Kanser Merkezi’nde melanom onkoloğu olan Dr. Rodabe Amaria, “Hiçbir kanser, melanom kadar immünoterapiye duyarlı değildir” dedi. “Diğer kanserlerde denemeden önce bunu melanomda kanıtlamalısınız.”

mRNA kanser aşısı nasıl çalışır?
Bu aşılar, hastalıkla ilk karşılaşmayı değil, kanserin nüksetmesini önlemek için tasarlanmıştır.

Bir tümörün cerrahi olarak çıkarılmasından veya ayrı bir biyopsiden sonra bilim adamları, genetik dizilim için bir doku ve kan örneği göndererek kansere özgü ve sağlıklı dokuda bulunmayan proteinleri ararlar.

Daha sonra mRNA aşısı, bu ayırt edici proteinlerin 34’ünü hedef alacak şekilde tasarlanır, bağışıklık sisteminin bunları tanımasını sağlar ve umarım sağlıklı dokuya zarar vermeden onları yapan hücreleri öldürür.

Bir hastanın kendi genetiğinden ve tümör hücrelerinin evriminden kaynaklanan çok sayıda olası neoantijen olduğundan, aşının her bir kişi için özel olarak tasarlanması gerekir.

Araştırmayı destekleyen Merck’in baş tıp yetkilisi Dr. Eliav Barr, araştırmacılar kaç tane neoantijenin hedefleneceğinden veya hangisinin en fazla faydayı sağlayacağından emin değiller, “bu nedenle mümkün olduğunca çok sayıda potansiyel neoantijeni sıkıştırdık” dedi.

Her aşının üretilmesi yaklaşık sekiz hafta sürer ve ameliyat sırasında çıkarılan tümör hücrelerine dayanır. Hasta kişiselleştirilmiş aşısını beklerken, Merck tarafından üretilen ve bağışıklık sistemini kansere saldırmak için serbest bırakan pembrolizumab ilacı almaya başlar.

07b27294 a4fd 4acd b3a7 08ca72cc1ed1 Moderna mRNA cancer vaccine Life Haber Ajansı

Pembrolizumab, bir yıl boyunca her üç haftada bir 30 dakikalık infüzyon şeklinde verilir. Hastalar iki veya üç doz pembrolizumab alır ve ardından aşıları hazır olduğunda pembrolizumabı tamamlamadan önce sonraki dokuz infüzyonla birlikte dokuz doz alırlar.

Araştırmacılar tarafından Pazar günü yayınlanan ancak henüz emsal değerlendirmesi yapılmayan bulgulara göre, hem deneysel aşı hem de pembrolizumab alan 107 gönüllüden iki yıl içinde 24’ünde (%22) kanser nüksetti. Sadece pembrolizumab alan 50 kişi arasında 20 nüks (%40) vardı.

(Keytruda, Merck’e göre çoğu insan liste fiyatını ödemeyecek olsa da yılda 185.000 $’lık bir liste fiyatından satıyor. Şirketlerin mRNA aşıları için ne kadar ücret talep edeceğini bilmek için henüz çok erken.)

Melanom yılda yaklaşık 100.000 Amerikalıya teşhis ediliyor. Erken yakalanırsa, neredeyse herkes en az beş yıl hayatta kalır, ancak kanseri geniş çapta yayılan hastaların yalnızca üçte biri bu kadar uzun süre hayatta kalır.

“Pembro” zaten nüksleri önemli ölçüde azalttı, ancak yeni çalışma, mRNA-4157/V940 olarak adlandırılan mRNA aşısının eklenmesiyle %44 ekstra fayda gösterdi.

Amaria, “Zaten bu faydaları (pembro’dan) alıyoruz ve şimdi, bu kadar kısa bir süre içinde, bu ilerlemeye dayanan ek bir terapötik ajana sahip olmak çok heyecan verici bir şey,” dedi.

Kanser için mRNA aşısının yan etkileri
mRNA aşısının eklenmesi, pembrolizumab ile hali hazırda görülen yan etkilere büyük ölçüde katkıda bulunmadı.

Amaria, Pembro’nun sıklıkla endokrin sistemi etkilediğini ve diyabete ve potansiyel olarak kalıcı tiroid sorunlarına neden olduğunu söyledi. Diğer yaygın yan etkiler arasında bitkinlik, kas ağrısı, kızarıklık, ishal, ateş, öksürük, iştah azalması, kaşıntı, nefes darlığı, kabızlık ve mide bulantısı yer alır.

Amaria, daha fazla hasta melanomla daha uzun yaşadıkça, bu yan etkilerin daha belirgin hale geldiğini söyledi. “Bazı hastalarda fayda, toksisite ile el ele gider”, bu nedenle yan etkiler tedavinin işe yaradığının bir işareti olabilir.

“Bazı hastalarda, yaşam kalitelerini temelden değiştiriyoruz” dedi, ancak “çoğu insanın yan etkilerden kurtulmuş normal yaşamları var.”

5aa6974e ba84 47fb b7dd fa3960709fc7 Andover MA Site Photo 2 2.5.21 Life Haber Ajansı

mRNA nedir?
Haberci RNA, bir hücrenin DNA kodundan protein üreten hücresel mekanizmaya talimatlar taşır ve ona ne yapması gerektiğini söyler. Aşı olarak sunulan kısa ömürlü mRNA, hücreleri istenen proteinleri üreten fabrikalara dönüştürür.

COVID ile mRNA aşıları, SARS-CoV-2 virüsünün yüzeyinde bulunan başak proteinini üreterek bağışıklık sistemini viral hücreleri tanıması ve yok etmesi için eğitir.

Bu kanser aşıları söz konusu olduğunda, mRNA vücudu 34 neoantijeni üretmesi için tetikler ve bağışıklık sistemini onları tanıması ve hedeflemesi için eğitir.

Başlangıç ​​tümörü ötesine yayılmış kanserlerde, cerrahlar tüm kanserli hücreleri çıkaramazlar. Evre 2 melanom ve üzeri kişilerde bu tehlikeli yayılma çoktan başlamıştır ve ameliyat sonrası tekrarlama riski çok yüksektir.

Barr, aşının bu tehlikeli nüksleri önlemeye yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Barr, mRNA aşısının COVID’de olduğu gibi hastalığı önlemek için kullanılamayacağını çünkü tümör oluşana kadar neoantijenlerin var olmadığını söyledi. Ancak, belirli bir kişinin kanserini hedeflemek ve uzun süreli hafıza sağlamak için tasarlandığında iyi çalışıyor gibi görünüyor, böylece gelecekteki kanser hücreleri bile öldürülecek.

72297f60 2770 4844 9cc6 d1e65411f8f4 AP Cancer Immunotherapy Life Haber Ajansı

COVID’e karşı diğer mRNA aşısının geliştirilmesine yardımcı olan Alman şirketi BioNTech, diğer birkaç şirket gibi yumurtalık ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere kanser aşıları üzerinde çalışıyor.

Birkaç uzman, diğer pek çok yaklaşım başarısız olduğunda, bir mRNA aşısının kansere karşı neden etkili olduğunun tam olarak açık olmadığını söyledi. Sullivan, teknolojinin tümörlerden daha fazla reaksiyona neden olabileceğini söyledi.

Dahası: Bir Alman bilim adamı kansere odaklanmıştı, ardından COVID geldi. Bir aşı geliştirmeye yardımcı olmak onun ‘görevi’ idi.

Sonra ne olur?
2018’de başlatılan yeni çalışma nispeten küçüktü ve yalnızca birkaç yıl sürdü, bu nedenle Merck bu yıl içinde büyük bir Aşama 3 denemesi başlatmayı umuyor. Evre 2 veya Evre 3 melanomlu kişilere açık olacaktır.

Amaria, kendisinin ve MD Anderson’daki meslektaşlarının katılmayı düşündüklerini söyledi. Hastalar sık ​​sık kanserlerine karşı bir mRNA aşısı istemek için ona geliyorlar, dedi.

Yeni çalışmayı yöneten ve NYU Langone’daki Perlmutter Kanser Merkezi’nin müdür yardımcısı olan Dr. Jeffrey Weber, kansere karşı mRNA aşılarının geleceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

“Daha gidilecek çok yol var ama bu sonuçların zamanla tutunacağına inanıyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.