Dolar 32,4644
Euro 34,8405
Altın 2.446,22
BİST 9.911,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Karadeniz Tahıl Girişimi: Nedir ve Dünya İçin Neden Önemlidir?

Karadeniz Tahıl Girişimi: Nedir ve Dünya İçin Neden Önemlidir?
2 Ekim 2022 17:47
157

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığından beri, Ukrayna’dan tahıl ihracatının yanı sıra Rusya’dan gıda ve gübre ihracatı önemli ölçüde etkilendi. Arzdaki aksama, yükselen fiyatları daha da yükseltti ve küresel bir gıda krizine katkıda bulundu. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi, Ukrayna’dan dünyanın geri kalanına hayati gıda ve gübre ihracatını yeniden başlatmak için kuruldu. İşte anlamanız gereken bazı önemli noktalar.

1) Hayati malzemeleri yeniden harekete geçirmek için bir anlaşma
Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, normalde her yıl küresel pazara yaklaşık 45 milyon ton tahıl tedarik ediyor, ancak Rusya’nın 2022 Şubat’ının sonlarında ülkeyi işgal etmesinin ardından, silolarda dağlar kadar tahıl yığıldı ve gemilerin Ukrayna limanlarına ve Ukrayna limanlarından güvenli geçiş ve telafi edemeyen kara yolları.

Bu, dünya çapında temel gıda fiyatlarında bir sıçramaya katkıda bulundu. Enerji maliyetindeki artışlarla birleştiğinde, gelişmekte olan ülkeler borç temerrütünün eşiğine itildi ve artan sayıda insan kendilerini kıtlığın eşiğinde buldu.

22 Temmuz’da BM, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna , Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da düzenlenen imza töreninde Karadeniz Tahıl Girişimi’ni kabul etti.

Anlaşma, Ukrayna’dan tahıl, diğer gıda maddeleri ve amonyak dahil gübre ihracatının, üç önemli Ukrayna limanından (Chornomorsk, Odesa ve Yuzhny/Pivdennyi) dünyanın geri kalanına güvenli bir deniz insani yardım koridoru yoluyla yeniden başlamasına izin verdi.

Anlaşmayı uygulamak için İstanbul’da Rusya Federasyonu, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den üst düzey temsilcilerden oluşan bir Ortak Koordinasyon Merkezi ( KİK ) kuruldu.

KİK tarafından yayınlanan prosedürlere göre, Girişime katılmak isteyen gemiler, kargolarının boş olduğundan emin olmak için İstanbul açıklarında teftişten geçecek, ardından deniz insani yardım koridorundan geçerek Ukrayna limanlarına gidecek. Koridor, KİK tarafından oluşturulmakta ve gemilerin güvenli geçişini sağlamak için 7/24 izlenmektedir. Dönüş yolundaki gemiler de İstanbul açıklarındaki denetim alanında denetlenecek.

2) Milyonlarca ton Ukrayna’yı terk ediyor
Girişim tarafından izlenen gönderiler 1 Ağustos’tan itibaren ayrılmaya başladı. Ayın sonunda, bir milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddeleriyle yüklü 100’den fazla gemi Ukrayna’dan ayrıldı. Eylül ortasına kadar KİK, yaklaşık üç milyon tonun Ukrayna’dan ayrıldığını bildirdi ve bu olumlu bir ilerlemenin sinyallerini verdi. Sonunda, ayda beş milyon tona kadar ihraç edileceği umulmaktadır.

BM rakamlarına göre, şimdiye kadarki kargonun yüzde 51’i (Eylül ortası itibarıyla) mısır, yüzde 25’i buğday, yüzde 11’i ayçiçeği ürünleri, yüzde 6’sı kolza tohumu, yüzde beşi arpa, yüzde biri soya fasulyesi oldu. ve yüzde bir diğer gıda maddeleri.

image1170x530cropped 3 Life Haber Ajansı

3) Sevkiyatların yaklaşık dörtte biri doğrudan düşük gelirli ülkelere gidiyor
Kargonun yaklaşık yüzde 25’i düşük ve düşük orta gelirli ülkelere gitti. Mısır (yüzde 8), Hindistan ve İran (her biri yüzde 4), Bangladeş, Kenya ve Sudan (her biri yüzde 2), Lübnan, Yemen, Somali, Cibuti (her biri yüzde 1) ve Tunus (her biri yüzde birden az) sent)

Bu, Somali yarımadası ve Yemen’e insani gıda yardımı (Dünya Gıda Programı ( WFP ) tarafından satın alınan buğday) sağlayan BM tarafından kiralanan gemileri içerir. BM tarafından kiralanan iki gemi Ukrayna’dan ayrıldı, yakında iki gemi daha bekleniyor. WFP şimdiye kadar Somali yarımadası, Yemen ve Afganistan’daki insani yardımları desteklemek için 120.000 metrik ton buğday satın almıştı.

WFP tarafından kiralanan ilk gemi, Somali yarımadasındaki kuraklık müdahalesini desteklemek için 30 Ağustos’ta Cibuti’ye demirledi. 37.500 metrik ton buğday yüklü ikinci bir BM charter gemisi 30 Ağustos’ta yola çıktı ve buğdayın öğütülerek un haline getirileceği 3 Eylül’de Türkiye’ye yanaştı.

Bu un daha sonra, Dünya Gıda Programı’nın oradaki insani müdahalesini desteklemek için Yemen’e gidecek olan farklı bir gemiye yüklenecek. Üçüncü ve dördüncü WFP ile kiralanan gemiler de yardım operasyonlarına buğday tedarik edecek.

Tahılın yaklaşık yüzde 25’i üst-orta gelirli ülkelere gitti – aralarında Türkiye, Çin ve Bulgaristan; ve yüzde 50’si İspanya, Hollanda, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Romanya, Almanya, Fransa, Yunanistan, İrlanda ve İsrail gibi yüksek gelirli ülkelere.

BM , Girişim sayesinde Ukrayna limanlarından çıkan tüm tahılın, piyasaları sakinleştirmeye ve gıda fiyatları enflasyonunu sınırlamaya yardımcı olduğu için ihtiyacı olan insanlara fayda sağladığına dikkat çekiyor.

image1170x530cropped 2 Life Haber Ajansı
Genel Sekreter António Guterres, Ukrayna’nın Odesa kentindeki Kubrosliy gemisine yüklenen tahılı izliyor.

4) Gıda fiyatları düşüyor
Girişimin, gıda fiyatlarını düşürmek olan temel hedeflerinden birinde başarılı olduğuna dair güçlü işaretler var.

UNCTAD olarak bilinen BM ticaret ajansının Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve BM Karadeniz Tahıl Girişimi Koordinatörü Amir Mahmoud Abdulla , Eylül ayı ortasında bir basın brifinginde fiyatların beş ay içinde düşmesini memnuniyetle karşıladılar. satır: Gıda Fiyat Endeksi bu yılın Mart ayındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 14 düştü.

Amir Mahmoud Abdulla, düşen fiyatların, daha fazla kar elde etme umuduyla tahıl biriktirenlerin şimdi satış yaptığı anlamına geldiğini ve bunun da artık piyasalarda daha fazla gıda arzı olduğu anlamına geldiğini ve bunun da daha fazla fiyat düşüşüne yol açtığını açıkladı. Ülkelerin Ukrayna’daki savaşın etkileriyle kötüleşen üçlü ekonomik şoklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için kurulan BM Küresel Görev Ekibi’nin de koordinatörü olan Bayan Grynspan, bunun küresel maliyette büyük bir fark yarattığına dikkat çekti. yaşayan kriz.

Küresel olarak, 80’den fazla ülkede rekor düzeyde 345 milyon insan şu anda akut gıda güvensizliği ile karşı karşıyayken, 45 ülkede 50 milyona yakın insan insani destek olmadan kıtlığa itilme riskiyle karşı karşıya.

Ağustos ayında, WFP İcra Direktörü David Beasley , Karadeniz Limanlarını açmanın “dünyadaki aç insanlara yardım etmek için şu anda yapabileceğimiz en önemli şey” olduğunu açıkladı. Bu, kendi başına dünyadaki açlığı durdurmayacak olsa da, Ukrayna tahılını küresel pazarlara geri getirmenin küresel gıda krizinin daha da ileri gitmesini önleme şansını artıracağı konusunda uyardı.

image1170x530cropped 3 1 Life Haber Ajansı
Genel Sekreter António Guterres (solda) ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin İstanbul’daki imza töreninde.

5) Sürekli başarı için sürekli işbirliği gereklidir
BM, sevkiyatların Ukrayna limanlarından sorunsuz bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için Ukrayna ve Rusya’nın devam eden işbirliğini gerektireceğinin kesinlikle farkında. Amir Mahmoud Abdulla, Girişimin tarafları arasındaki “işbirlikçi ruhu” övdü. Erdoğan, sürecin ilerlemesinde Türkiye ve BM’nin oynadığı özel role de dikkat çekti.

Ancak, savaşın görünürde net bir sonu olmadığı için gelecek belirsizdir.

Mevcut Girişim, taraflar tercih ederse, 22 Temmuz’daki imza tarihinden sonraki ilk 120 gününün ötesine geçebilir. İstanbul’daki JCC ekibindeki düşünceler şimdiden anlaşmanın uzatılmasına yöneliyor. Amir Mahmoud Abdulla, “BM’nin arabuluculuk çabalarıyla bunun gerçekten tartışılacak bir konu olmayacağına” dair umudunu ifade ederek olumlu tutumunu sürdürüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.