Dolar 32,3367
Euro 35,1613
Altın 2.242,18
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 13°C

Kayısı Deposu Yardım Üssüne Dönüştü

Kayısı Deposu Yardım Üssüne Dönüştü
22 Mart 2023 20:47
136

Türkiye’nin en büyük lisanslı kuru kayısı deposu, faaliyete geçmeden önce Malatya’daki depremzedelerin ihtiyaçlarına daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşması amacıyla lojistik merkeze dönüştürüldü. Bölgeye gelen yardım malzemelerinin dağıtımında önemli görev üstlenen tesis; hijyen, gıda, giyim ve ısınma gibi malzemelerinin tasnif edilerek afetzedelere ulaştırılmasını sağlıyor.

Avrupa Birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak projesi ile inşaatı tamamlanmak üzere olan Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu, 6 şubat tarihli depremlerin hemen ardından yardım üssüne dönüştürüldü. Afet bölgelerine gönderilen ulusal ve uluslararası yardımlar, kayısı deposundan bozma bu merkezden dağıtılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019’da temelini attığı merkezi ziyaret etti. Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposunu, yardım lojistik merkezine dönüştürdüklerini vurgulayan Bakan Varank, “Devreye almadan önce böyle bir hayırlı hizmete vesile oldu. Yaraları sardıktan sonra gene asli görevine dönecek.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, depremzedelere gönderilen ihtiyaç malzemelerinin tasnif edilmiş bir şekilde öncelikli lokasyonlara sevk edilmesi amacıyla Türkiye genelinde lojistik merkezleri kurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın koordinasyonunda OSB’ler ve özel sektör eliyle Kayseri, Adana ve Gaziantep’e dev lojistik merkezleri kuruldu. Bu yardım üslerine gelen binlerce ürün kategorize edilerek TIR’lara yükleniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan Acil Sosyal Yardım Ekipleri (ASYA) aracılığıyla yardım malzemeleri afetzedelere ulaştırılıyor. Daha hızlı ve verimli bir afet lojistiği için oluşturulan merkezlerden biri de Malatya’da kuruldu. Bakan Varank, Malatya programı kapsamında kayısı deposundan dönüştürülen lojistik merkezi gece ziyaret etti. Gece yarısında gerçekleştirilen ziyarete Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu eşlik etti.

LOJİSTİK DEPO İHTİYACI

Yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Varank, tabii afetlerle mücadelede ayni yardımlardan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu, kendilerinin de bu yardımların en verimli şekilde yönetilmesi için yardımcı bir rol üstendiğini belirterek depremden etkilenen illerden biri olan Malatya’da lojistik depo ihtiyacı ortaya çıktığında daha önce temelini attıkları Lisanslı Kuru Kayısı Deposunun gündeme geldiğini söyledi.

KULLLANIMA AÇTIK

Buranın Malatya’nın en önemli ürünlerinden olan kayısının lisanslı şekilde depolanması ve üreticilerin herhangi bir zarara uğramadan ürünlerini belli bir süre saklaması açısından çok önemli olduğunu kaydeden Varank, “Bu depo tam anlamıyla kullanılmaya başlamadan önce bu ihtiyaç hasıl olduğunda direkt Aile Bakanlığının, AFAD’ın kullanımına açtık.” dedi.

LOJİSTİK YÖNETİMİNDE YARDIMCI OLDUK

Varank, AFAD koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteğiyle Malatya’nın yanı sıra Kayseri, Adana ve Gaziantep’te de lojistik depolar oluşturduklarını ifade ederek “Aynı zamanda lojistik yönetiminde de bütün bakanlıklarımıza yardımcı olduk. Burada arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyorlar. İnşallah bu afeti hep birlikte atlatacağız. Vatandaşlarımızın hangi ihtiyacı varsa onu karşılamak üzere de bütün arkadaşlarımız, bütün bakanlıklarımız sahada büyük bir gayret gösteriyor.” diye konuştu.

ASLİ GÖREVİNE DÖNECEK

Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposunu, yardım lojistik merkezine dönüştürdüklerini vurgulayan Varank, “Burası Türkiye’nin en büyüğü. Avrupa Birliği fonlarıyla beraber inşa ettiğimiz bir tesis. Sadece depolama alanı yok aynı zamanda laboratuvarları ila entegre bir alandı. Devreye almadan önce böyle bir hayırlı hizmete de vesile olmuş oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yaraları sardıktan sonra gene asli görevine dönmüş olacak.” dedi.

2 BİNE YAKIN PERSONEL

Lojistik merkeze dönüştürülen lisanslı depoda görevli olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Personeli Çınar Aydoğmuş da Türkiye’nin dört bir yanından gelen tüm ürünleri hazırlayarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdıklarını söyledi. Lisanslı depo sayesinde ürünlerin dağıtımını kolay şekilde yapabildiklerinin altını çizen Aydoğmuş, “Burada sosyal yardımlaşma vakıfları, ASYA Programı’na gönüllü üye personel, İŞKUR personeli, komandolar, emniyet ve Malatya’nın hemen hemen her kurumundan görevli arkadaşlarla yaklaşık sahada bin 800 kişiyle bu alanın tamamına hizmet vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

13 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Malatya’da depremzedeler için lojistik merkeze dönüştürülen Türkiye’nin en büyük Lisanslı Kuru Kayısı Deposu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklendi. Türkiye ve Avrupa Birliği’nin mali iş birliği kapsamında uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen lisanslı depoya 13 milyon avroluk yatırım yapıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Ticaret Borsası’nın girişimleriyle kurulan tesiste 5 bin ton kuru kayısı depolama imkanı bulunuyor. Proje, konumu ve kapasitesi itibariyle yaşanan deprem felaketinden sonra AFAD koordinasyonunda bölgede lojistik üs olarak kullanılmaya başlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.