Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Kiev’e Kamikaze İHA Saldırısı

Kiev’e Kamikaze İHA Saldırısı
18 Ekim 2022 12:13
135

Bir alev patlaması, ardından çığlıklar: Kiev’e kamikaze insansız hava araçları yağıyor

Rusya’nın Ukrayna’nın başkentine gelişigüzel saldırıları sivil halk arasında terör estirdi.

Sert bir rüzgarla itilen bir uçurtma gibi uçtu. Eğitim görmemiş gözler için yeterince zararsız. Gökyüzünde küçük bir üçgen. Sonra gürültü oldu.

İlk başta bir Mobilete benzer, ancak kamikaze drone görüş alanına yaklaştıkça bir motosikletin tam gaz kükremesi gibi.

Pazartesi sabahı Kiev’in merkez tren istasyonu ve Ukrayna’nın başkentinin başka yerlerindeki hedeflere fırlatılan tahmini 28 saldırıdan biriydi; koyu gri üçgen bulutsuz soluk mavi gökyüzünde yüksek apartmanların üzerinde süzülürken, bazı insanlar onu görünce kaçmış, sığınacak bir yer bulmak için etrafa saçılmıştı.

Yerel yetkililerin Iran yapimi insansiz hava araclari IHA Shahed 136 oldugunu dusundukleri bir Rus drone saldirisi sirasinda bir Rus insansiz hava araci goruldu Life Haber Ajansı
Yerel yetkililerin İran yapımı insansız hava araçları (İHA) Shahed-136 olduğunu düşündükleri bir Rus drone saldırısı sırasında bir Rus insansız hava aracı görüldü

Diğerleri ayağa kalkıp yukarıya baktılar. İran yapımı Shahed-136’nın minyatür bir savaş uçağından farklı olmayan tehditkar ana hatları her zamankinden daha belirgin hale gelirken bile o noktaya sabitlendi.

Drone tam olarak yukarıda havada bir o yana bir bu yana dönerken, belli bir kadercilik duygusu hakim oldu. Gerçeküstü ama büyüleyici bir sakinlik. Sonra asık suratlı askerler ve silahlı polis, AK-47’lerini, biraz daha ağır sesli hava savunma sistemleri gibi, boş yere ateş ederek büyüyü bozdu. Bazılarına göre, ölümcül tehlikenin farkına varmalarını ilk sağlayan şey silah sesleriydi.

Herkesin kafasındaki soru şimdi hangi yöne dönecekti. Nereye gidiyordu? Ardından drone hedefine sabitlendi. Nereye işaret ediyordu? Havada döndü, bir kanat sağa eğildi ve daldı. Artık daha hızlı, uçurtma değil kırlangıç. Beş saniye, artık yok ve bir alev patlaması, nihai varış noktasına daha yakın olanlardan çığlıklar duyuluyor. Talihsiz noktadan koyu gri duman yükseldi. Bazıları için rahatlama, diğerleri için korku anlamına geliyordu.

Pazartesi günü sabah saat 8.21’de Ukrayna’nın başkentine yapılan beşinci başarılı saldırıydı.

İlki, sabah 6.37’de Kiev merkez istasyonuna yakın bir binaya, büyük ön girişine ancak 200 metre mesafedeki bir binaya çarpmıştı.

Ardından, başka bir masalsı makineli tüfek ateşi patlamasının ardından, sabah 6.45’te acımasız bir patlamanın çatlaması geldi. Ve sabah 6.59’da yürek hoplatan bir patlama daha. Kiev sokaklarında yangınlar ve patlamalar başladı. Sabah 7.30’da bir grev daha. İstasyonun etrafındakilere sabit görünüyordu. Patlamalar arasındaki dakikalar kayboldu.

Kurtarilan insanlar gazeteciler ve polis memurlari 17 Ekimde Kievde bir Rus insansiz hava araci saldirisi sirasinda hava saldirisi sirenleri calarken gizleniyorlar Life Haber Ajansı
Kurtarılan insanlar, gazeteciler ve polis memurları, 17 Ekim’de Kiev’de bir Rus insansız hava aracı saldırısı sırasında hava saldırısı sirenleri çalarken gizleniyorlar

İstasyondan geçenler peronlar arasındaki alt geçitlere koştu. Orada, ebeveynler ellerine geçen her şeyle küçük çocukların dikkatini dağıtmaya çalıştı: bir oyuncak araba, bir çakıl taşı. Şuna bak, başka bir şey düşünme. Çiftler sarıldı. Dualar edildi. Beton merdivenlere oturmasına yardım eden yaşlı bir kadın, kontrolsüz bir şekilde sarsıldı. Dışarıda panik vardı. Erkekler kaldırım korkuluklarını aştı, kadınlar çocukları ve çantaları aldı, yakıcı dumanlar havayı doldurdu. Bir bölgede görgü tanıkları yardım çığlıkları duyduklarını söyledi.

Yerel adı Tatiana olan 59 yaşındaki bir kadın ile ilk çocuklarına altı aylık hamile olan 34 yaşındaki genç Bohdan ve Victoria çifti, apartmanlarının katlarının birbirine çökmesi sonucu hayatını kaybetti. Bir erkek olan dördüncü bir kişinin de dairelerde öldüğü söylendi. İkisinin kurtarma görevlisi olduğu söylenen üç kişi hastaneye kaldırıldı.

Ölen genç çiftin iki kat aşağısında 65 yaşındaki annesiyle birlikte yaşayan Halyna Stefanova, kendi dairelerinin etrafındaki duvarların nasıl yıkıldığını anlattı.

Emekli psikolog Stefanova, “Yatak odamın penceresi patladı, mutfak penceresi patladı ve duvarlar çöktü” dedi. “Duman o kadar güçlü ve yoğundu ki beş dakika boyunca hiçbir şey göremedik ve tamamen şaşırdık. Yoğun bir sis gibiydi; ben ve annem bu dumanda boğulmaya başladık.”

Stefanova ve annesi, ön kapıyı enkazla kapatmış halde bulduktan sonra acil çıkıştan kaçmayı başardılar. “Kurtarıcıların yanından geçtiğimde, kurtarıcıların 59 yaşındaki komşumuzun cesedini dördüncü kattan aldıklarını gördüm ve bana söylendi” dedi. “Ceset zaten siyah plastik bir torbaya konmuştu.”

Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko, yıkılan apartmanların dışında toplanan basın mensuplarına ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. “Kiev şehrinde beş patlama meydana geldi” dedi. “Geri kalan insansız hava araçları ordumuz tarafından vuruldu.”

Belediye başkanı, elektrik trafo merkezlerinin hedefler gibi göründüğünü, ancak sivillerin kurbanlar olduğunu söyledi.

“Ruslar Kiev şehrini ısınmadan mahrum etmek istiyor. Elektrik yok” dedi. “Kiev’de insani bir felaket yaratmak istiyorlar.”

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı ve Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy’in müttefiki Anton Gerashchenko, silahlı polis memurları ve o sabah düşürüldüğünü söylediği parçalanmış bir drone gövdesiyle poz verdi.

Telegram’da yayınlanan bir videoda, “Artık dronları nasıl vurabileceğimizi görebilirsiniz” dedi. “İHA’ların sesini duyarsanız ve kendi silahınız, hatta bir av tüfeğiniz varsa, ateş edebilirsiniz ve etmelisiniz.”

Sözcükler muhtemelen pek çok kişiye az da olsa teselli verecekti. Geçtiğimiz iki hafta içinde Kiev’de insansız hava araçlarının ikinci toplu saldırısı olan grevler, Ukrayna genelinde daha küçük bir ölçekte taklit edilmişti. Ülkenin doğusunda bir bölge olan Sumi’de üç ölüm meydana geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, askeri hedeflere ve enerji altyapısına yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak “büyük” bir saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Bazılarına göre, son saldırılarda seyir füzeleri yerine insansız hava araçlarının kullanılması, Rusya’nın en güçlü silahlarının tükenmekte olduğuna dair umut verecek. Zelenskiy, sosyal medyadan yaptığı bir mesajda, sadece son acımasız can kaybının üzüntüsünü dile getirdi. “Bütün gece ve bütün sabah düşman sivil nüfusu terörize ediyor” diye yazdı. “Düşman şehirlerimize saldırabilir ama bizi kıramaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.