Dolar 32,4615
Euro 34,7745
Altın 2.420,41
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Kitlesel Yok Oluş Projeksiyonları Ortaya Çıktı

Kitlesel Yok Oluş Projeksiyonları Ortaya Çıktı
19 Aralık 2022 23:37
92

Bir araştırma, en kötü senaryoda, Dünya’nın 2100 yılına kadar türlerinin yaklaşık üçte birini kaybedebileceğini öngördü.

Yeni bir makale, kirlilik, iklim değişikliği ve tükenen kaynakların dünyadaki hayvan yaşamının %27’sini yok olmaya sürükleyebileceğini iddia etti. Çalışma, birbirine bağlı gıda zincirlerinin önümüzdeki yıllarda nasıl çökebileceğini haritalamak için bir süper bilgisayar kullandı.

Cuma günü yayınlanan ve Avrupa Komisyonu bilim adamı Giovanni Strona ve Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden Profesör Corey Bradshaw tarafından yazılan çalışma, giderek artan bir dizi acımasız senaryo sundu. Araştırmacılar, yaklaşan yok oluşların büyüklüğünün büyük ölçüde insanlığın önümüzdeki yüzyılda ne kadar karbon saldığına bağlı olacağını iddia ettiler.

En iyi senaryo, ekosistemlerin 2050’ye kadar omurgalı türlerinin %6’sını ve 2100’e kadar %13’ünü kaybedeceğini iddia ederken, en kötü senaryo, 2050’ye kadar omurgalıların %10,8’inin yok olduğunu ve 2100’e kadar %27’sinin ortadan kalktığını görecektir.

Bilim adamları bu rakama, bitkiler, tozlayıcılar, avcılar, avlar ve parazitlerin karmaşık ilişkileri olan 15.000’den fazla “besin ağı” ile dolu bir “sanal dünya” yaratarak ulaştılar. Bu türler besin için birbirine bağımlı olduğundan, birinin kaybı tüm ekosistemin çökmesine yol açabilir.

Bir süper bilgisayar bu ilişkileri küresel boyuta taşımış, eksik verileri kurgusal türlerle doldurmuş ve iklim değişikliğinin bu sanal dünya üzerindeki etkilerini simüle etmiştir. Bilgisayar ayrıca kaynakların aşırı kullanımının, arazi kullanımındaki değişikliklerin ve türlerin göçünün etkisini de açıkladı.

Ancak araştırmacılar, gezegenimizin kurgusal bir versiyonuna dayandığından, modellerinin “Dünya’nın geleceğini tam bir doğrulukla tahmin edemediğini” kabul ettiler. Bunun yerine, “ekolojik olarak makul bir Dünya” üzerinde “gerçekçi” bir geleceği anlatıyor.

Makalenin yayınlanması, BM’nin Kanada’daki COP15 biyolojik çeşitlilik konferansıyla aynı zamana denk geldi. Pazartesi günü, konferansta 190’dan fazla ülke, 2030 yılına kadar gezegenin %30’unu korunan bölge ilan etme ve gelişmekte olan dünyada koruma için yılda 30 milyar dolar toplama anlaşmasını onayladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.