Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Kızıldeniz Saldırıları Süveyş Kanalı Ticaretini Yarıya İndirdi

Kızıldeniz Saldırıları Süveyş Kanalı Ticaretini Yarıya İndirdi
18 Mart 2024 20:09
844

Uluslararası Para Fonu, ticaret hacminin Süveyş’ten Güney Afrika’nın Ümit Burnu çevresine yönlendirildiğini bildiriyor…

Uluslararası Para Fonu (IMF), Süveyş ve Panama Kanalları ticaretinde Ocak ve Şubat aylarında, 2023 yılının aynı aylarına kıyasla sırasıyla %50 ve %32 oranında düşüş yaşandığını bildirdi.

Fonun verdiği bilgiye göre Kızıldeniz’deki Husi saldırıları ve Panama Kanalı’nı etkileyen kuraklık nedeniyle transit ticaret 2024 yılının ilk iki ayında düştü.

Öte yandan, Afrika kıtasının en güneybatı noktası olan Ümit Burnu üzerinden yapılan ticaret hacmi aynı dönemde %74 oranında arttı.

Kızıldeniz bölgesinde gemilere yönelik saldırılar, Asya ile Avrupa arasında hayati bir rota olan ve normalde küresel deniz ticaretinin yaklaşık %15’ini gerçekleştiren Süveyş Kanalı’ndaki trafiği azalttı. Sonuç olarak, çok sayıda nakliye firması gemilerini Ümit Burnu’nun etrafından dolaştırarak ortalama teslimat sürelerini on günden fazla uzattı.

Panama Kanalı’nı etkileyen belirgin bir kuraklık, yetkilileri geçtiğimiz Ekim ayından bu yana günlük gemi geçişlerinde önemli sınırlamalar uygulamaya zorladı ve normalde küresel deniz ticaretinin yaklaşık %5’inin Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasında geçtiği kritik bir kavşakta deniz ticaretini engelledi.

IMF, bu tür önlemlerin stokları kısıtlı olan şirketleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Kuruluş, bu aksaklıkların artan nakliye maliyetleri nedeniyle enflasyon oranları üzerindeki potansiyel etkisinin yanı sıra küresel ticaret ve ekonomik faaliyet istatistiklerindeki karmaşıklıklara karşı uyarıda bulundu.

“Devam etmesi halinde, bu aksaklıkların dalgalanma etkileri, etkilenen ülkelerdeki bazı tedarik zincirlerini geçici olarak engelleyebilir ve [daha yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle] enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olabilir” tavsiyesinde bulundu.

Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da Ocak ayı mal ticaretine ilişkin raporlar, ticaretteki bu sorunların bir sonucu olarak ithalat büyümesinde bir yavaşlamaya işaret etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.