Dolar 32,5978
Euro 34,8331
Altın 2.497,37
BİST 9.457,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

Kosova AB Üyeliği İçin Başvurdu

Kosova AB Üyeliği İçin Başvurdu
14 Aralık 2022 20:06
119

Kosova’daki etnik Arnavut hükümeti Çarşamba günü Avrupa Birliği’ne katılmak için resmi bir başvuru imzaladı ve bunu Priştine için “yeni bir fasıl” olarak nitelendirdi. Hareket, ayrılıkçı eyaleti tanımayan Sırbistan tarafından bir halkla ilişkiler gösterisi olarak reddedildi. 27 AB üye ülkesinden beşi de öyle.

Başvuru, başbakan Albin Kurti, cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve parlamento başkanı Glauk Konjufca tarafından imzalandı. Belge Perşembe günü AB başkanlığını yürüten Çekya’ya sunulacak.

Kurti , “İlerleme, demokrasimizi ve ekonomimizi güçlendiren derin ve dönüştürücü reformlara olan bağlılığımıza bağlı olacaktır” dedi. Osmani, günü “tarihi bir gün” olarak nitelendirerek, Kosova’nın “barış ve insan haklarına saygı ülkesi” olarak AB üyesi olmayı hak ettiğini söyledi .

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Priştine “kesinlikle her anlaşmaya saygısızlık ederken” AB’nin başvuruyu ciddiye almasının “akıl almaz” olduğunu söyleyerek tepki gösterdi ve Kıbrıs, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve İspanya’nın Sırbistan’ın ayrılığını henüz tanımadığını kaydetti.

Daciç, “Bence bu daha çok iç tüketim için siyasi bir tanıtım gösterisi” dedi.

NATO, Sırbistan’ı 78 gün bombaladıktan sonra 1999’da Kosova’nın kontrolünü ele geçirdi. Etnik Arnavut geçici hükümeti, ABD’nin desteğiyle 2008’de bağımsızlığını ilan etti. Rusya ve Çin, Belgrad’ın Kosova’yı Sırbistan’ın bir parçası olarak ele alan 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı’nda ısrar etmesi konusunda destek verdiler.

Kurti’nin hükümeti Temmuz ayından bu yana yerel Sırplarla gerilimi artırdı, önce onların plakalarını ve kimlik belgelerini yasaklamaya çalıştı, ardından Sırpların çoğunlukta olduğu kuzeye yüzlerce silahlı polis yerleştirdi. Moskova, etnik Arnavut hükümetini “ateşle oynadığı” konusunda uyardı.

ABD özel elçisi Gabriel Escobar, Priştine’ye “çok sağlam güvenlik garantileri” teklif ederken, aynı zamanda 2013 Brüksel Anlaşmasında taahhüt ettiği gibi acilen bir Sırp belediyeler birliği kurması gerektiğinde ısrar etti. Kurti’nin partisi Çarşamba günü böyle bir şey yapmayacağını kamuoyuna duyurdu.

Escobar ayrıca, Washington’un bazı Sırp güvenlik güçlerinin UNSCR 1244 tarafından yetkilendirildiği üzere eyalete geri gönderilmesine “kategorik olarak” karşı olduğunu söyledi. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, Batı’nın herhangi bir uluslararası yasa, anlaşma veya anlaşmayı geçerli görüp görmediğini veya Sırbistan’ın geçerli olup olmadığını sorarak yanıt verdi. “Dileklerini tahmin etmek için yıldız falını takip etmem mi gerekiyor?”

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.