Dolar 32,5395
Euro 34,8238
Altın 2.428,80
BİST 9.702,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C

Kripto Daha Sıkı Düzenlemelerle Karşı Karşıya

Kripto Daha Sıkı Düzenlemelerle Karşı Karşıya
27 Kasım 2022 01:12
140

IOSCO’ya göre FTX platformunun iflası, daha sıkı gözetim ihtiyacının altını çizdi

Küresel menkul kıymetler gözlemcisi IOSCO’nun yeni başkanına göre, FTX borsasının çökmesi kripto para birimi endüstrisini düzenlemeyi daha acil bir mesele haline getirdi.

Jean-Paul Servais, bu tür “konglomera” platformları hedeflemenin 2023’ün odak noktası olacağını söyledi.

Haber ajansıyla yaptığı bir röportajda, düzenleyici kripto platformlarının sıfırdan başlamak zorunda kalmadan kredi derecelendirme kuruluşları ve piyasa kıyaslama derleyicileri gibi çıkar çatışmalarını ele alan diğer sektörlerin ilkelerinden yararlanabileceğini söyledi.

Servais, düzenleyicilerin Bitcoin gibi kripto varlıklar için yeni kurallar yazmakta yavaş kalsa da, FTX borsasının patlamasının bunu değiştirmeye yardımcı olabileceğini söyledi. “Aciliyet duygusu iki ya da üç yıl önce bile aynı değildi. Kripto paranın uluslararası düzeyde gerçek bir sorun olup olmadığı konusunda bazı muhalif görüşler var çünkü bazı insanlar bunun hala maddi bir sorun ve risk olmadığını düşünüyor.”

CEO şunları ekledi: “İşler değişiyor ve farklı işletme türleri arasındaki bağlantı nedeniyle, artık bir tartışma başlatabilmemizin önemli olduğunu düşünüyorum ve gideceğimiz yer de orası.”

Madrid merkezli Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO), G20 ülkeleri ve diğerleri için kuralları koordine eder. Halihazırda istikrarlı paraları düzenlemek için ilkeler belirleyen kurumun, şimdi bunların ticaretini yapan platformlara odaklanacağı bildiriliyor.

Servais’e göre, FTX gibi kripto ‘konglomeraları’ ortaya çıktı, aracılık hizmetleri, saklama, tescilli ticaret ve jetonların ihraç edilmesi dahil olmak üzere birden fazla rolü tek bir çatı altında gerçekleştirerek çıkar çatışmalarına yol açtı.

Servais , “Yatırımcıyı koruma nedenleriyle, IOSCO’nun ilkelerini kripto varlıklara uygulamada hedeflenen rehberlik yoluyla bu kripto pazarlarına ek netlik sağlamaya ihtiyaç var” dedi ve IOSCO’nun bu konularda ilk yarıda bir istişare raporu yayınlamayı planladığını da sözlerine ekledi. 2023

Gevşek vergi yasaları nedeniyle Bahamalar merkezli FTX, 11 Kasım’da kripto yatırımcılarına 11 milyar dolardan fazlaya mal olan bir skandalla çöktü. Bu fiyasko, müşteri fonlarının yanlış yönetildiğine ve rakip borsa Binance’in satın alma planlarından vazgeçtiğine dair raporların ardından geldi.

Skandal, kripto para piyasasında bir güven krizini tetikledi ve Bitcoin dahil varlıkların değerinin düşmesine neden oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.