Dolar 32,5093
Euro 34,9823
Altın 2.421,72
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Kripto Dostu El Salvador Devlet Borcunu Ödüyor

Kripto Dostu El Salvador Devlet Borcunu Ödüyor
24 Ocak 2023 22:46
225

Devlet Başkanı Nayib Bukele, uluslararası medyayı ülkenin iflasın eşiğinde olduğu iddiasıyla eleştirdi…

Devlet Başkanı Nayib Bukele, El Salvador’un bu ay vadesi gelen 800 milyon dolarlık devlet tahvili ödemesini başarıyla gerçekleştirdiğini Twitter’da duyurdu. Bukele’nin basın ofisine göre, Salı günkü işlem daha önceki bir ödemeyi takip etti ve 604,1 milyon dolarlık tahvil ödemesini ve 23,4 milyon dolarlık faizi içeriyordu.

“Eh, az önce tam olarak ödedik, 800 milyon dolar artı faiz. Ama tabii ki neredeyse kimse haber yapmıyor… Yalan söylüyorlar ve yalanları ortaya çıktığında sessizlik moduna geçiyorlar” diyen Başkan Bukele, ulusal ve uluslararası medyada ülkenin temerrüde düşebileceğine dair çok sayıda uyarıya atıfta bulundu. Kripto para birimlerine aşırı güven nedeniyle yükümlülüklerinde.

Bukele’nin duyurusu, Maliye Bakanı Alejandro Zelaya’nın El Salvador’un mali durumuna ilişkin medyanın dezenformasyon kampanyasını da kınayan açıklamasının ardından geldi.

Kendisini El Salvador’un CEO’su olarak tanımlayan Bukele, 2021’de ülkenin ABD dolarının yanında resmi para birimi olarak bitcoin’i benimsemesini savundu. El Salvador, dünyada bitcoin’i bir ödeme aracı olarak yasallaştıran ilk ülke oldu. Hareket, yaygın tartışmalara yol açtı ve Fitch’in derecelendirme notlarını Eylül 2022’de El Salvador’un ülke borcunu çok yüksek bir temerrüt riski anlamına gelen “CC” ye düşürmesine neden oldu.

Ancak El Salvador hükümeti, sektördeki geçen yılki iflaslar ve çöküşlerin ardından kripto fiyatlarındaki düşüşe rağmen uyarıları dikkate almıyor ve aktif olarak bitcoin satın alıyor.

Ayrıca, bu ayın başlarında, ülkenin Yasama Meclisi, El Salvador’a devlet destekli bitcoin tahvilleri ihraç etme yeteneği verecek olan dijital varlıkların ihracını düzenleyen bir yasayı onayladı.

Analistler, El Salvador’un tahvili geri ödeme kabiliyetinin büyük ölçüde, bu ayın başlarında Orta Amerika Ekonomik Bütünleşme Bankası’ndan temin ettiği 450 milyon dolarlık son dakika kredisinin yanı sıra yakın zamanda yapılan iki tahvil geri alımından kaynaklandığını söylüyorlar. Ülkenin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapmaması ve Bukele’nin 2024’te yaklaşan yeniden seçim teklifi nedeniyle yatırımcılar arasında gelecekteki tahvil ödemelerine ilişkin endişeler devam ediyor. Ancak, El Salvador’un bir sonraki büyük tahvil vadesi 2025’te.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.