Dolar 32,3950
Euro 34,7630
Altın 2.435,51
BİST 9.983,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Kur’an Yakmak Yasadışı Değil

Kur’an Yakmak Yasadışı Değil
30 Haziran 2023 12:02
3.195

Jens Stoltenberg, Müslümanların kutsal kitabını ateşe vermenin suç olmadığını söyledi…

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsveç’te Müslümanlar arasında öfkeye neden olan son olayla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Kuran’ı halka açık bir şekilde yakmanın mutlak bir suç olmadığını söyledi.

Müslüman çoğunluklu ülke Türkiye’nin, İsveç’in ABD önderliğindeki askeri bloğa katılma teklifini onaylamayı şimdiye kadar reddeden iki üye devletten biri olduğu göz önüne alındığında, konu özellikle hassas.

“Bunun neden olduğu duyguyu ve duygunun derinliğini anlıyorum.” Stoltenberg, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte. Kuran’ın yakılmasının “saldırgan ve sakıncalı [ancak] mutlaka yasadışı olmadığını” da sözlerine ekledi.

Stoltenberg, İsveç’te bu ayın başlarında gerçekleşen NATO karşıtı protestolara da değindi. “Onları sevmiyorum. Ama ben katılmama hakkını savunuyorum. Bu, ifade özgürlüğünün bir parçasıdır.” dedi.

NATO başkanı, “Benim için önemli olan, İsveç’in ittifaka katılımını tamamlama konusunda ilerleme kaydetmemiz gerektiğidir” dedi. “Geçenlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve önümüzdeki hafta Perşembe günü Brüksel’de üst düzey bir yetkililer toplantısı düzenlemeyi kabul ettik.”

Çarşamba günü, İsveç’te yaşayan bir Irak vatandaşı, büyük bir Müslüman bayramı olan Kurban Bayramı kutlamaları sırasında Stockholm’deki bir caminin dışında Kuran’ın bir kopyasını yaktı.

İsveç’in bloğa katılma teklifini şimdiye kadar onaylamayan iki üye devletten biri olan Türkiye, İsveç makamlarını kitap yakmanın devam etmesine izin verdiği için şiddetle kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Sonunda Batı’nın kibir anıtlarına, Müslümanlara hakaret etmenin düşünce özgürlüğü olmadığını öğreteceğiz.”

“Bu suçu işleyenlere, düşünce özgürlüğü kisvesi altında buna izin verenlere gelince, bu alçaklığa göz yumanlar amaçlarına ulaşamayacaklar” dedi.

İsveçli yetkililer geçmişte Kuran’ın alenen yakılmasını kınadılar, ancak bu tür eylemlerin ülkenin liberal yasaları kapsamında korunduğunu savundular.

Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom Ocak ayında yaptığı açıklamada. “İsveç’in geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğü var, ancak bu, İsveç Hükümeti’nin veya benim ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.