Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 28°C
Per 28°C

Kurbanlık Hayvan Sevklerine Sıkı Denetim

Kurbanlık Hayvan Sevklerine Sıkı Denetim
22 Mayıs 2024 11:43

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi artması beklenen kurbanlık hayvan sevklerine yönelik denetim ve kontrolleri sıkılaştırdı. İlgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütülen çalışmalarda, hayvan refahı ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ön planda tutuluyor.

Bakanlık, özellikle şap hastalığı ve diğer bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek amacıyla kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve gerekli belgeleri bulunmayan hayvanların sevk edilmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Kurbanlık hayvanların taşınacağı araçların ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince temizlenip dezenfekte edileceği belirtildi. Hayvan refahını sağlamak amacıyla nakil vasıtalarına aşırı yükleme yapılmayacağı ve hayvanların zarar görmeyeceği şekilde nakledileceği vurgulandı.

Resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve kontrolleri yapılan sağlıklı hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenecek ve iller arası nakil izni verilecek. Sağlık raporu olmayan hayvanların nakline izin verilmeyecek ve ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılacak. Ayrıca, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanlar bu hastalık yönünden detaylı bir şekilde kontrol edilecek.

Trakya Bölgesine Özel Kısıtlama

Trakya bölgesine, özellikle İstanbul’un Avrupa yakasına sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için özel kısıtlamalar getirildi. Bölgenin şap hastalığından arınmışlık statüsünün korunması amacıyla, sadece belirlenen hayvan satış ve kesim yerlerine sevkiyat yapılmasına izin verilecek. Kentin giriş noktalarındaki köprüler ile feribot ve teknelerde etkin kontroller sağlanacak.

Gebe ve Damızlık Hayvanlar Kesilmeyecek

Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmelerine izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı ve salgın hastalık belirtileri veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görülmesi durumunda, durumun derhal mülki idare amirlerine veya tarım ve orman il/ilçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekecek.

Hayvan Satış Yerlerinde Denetim Artırılacak

Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç, kurbanlık hayvanlar sadece belirlenen hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasında alınıp satılabilecek. Bunun dışındaki yerlerde kurbanlık hayvan alım ve satımlarına izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvan satın alırken, hayvanların sağlıklı, kayıtlı ve gerekli belgelere sahip olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı süresince denetimlerin artırılacağını ve kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Bakanlık, hayvan refahı ve halk sağlığı için gerekli tüm önlemlerin alınacağını ve denetimlerin titizlikle sürdürüleceğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.