Dolar 32,3762
Euro 34,7786
Altın 2.394,49
BİST 10.238,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Küresel Borç Rekoru Şimdiye Kadarki En Yüksek Seviyeye Ulaştı

Küresel Borç Rekoru Şimdiye Kadarki En Yüksek Seviyeye Ulaştı
21 Eylül 2023 21:46
2.402

Önde gelen bir ticaret kuruluşu tarafından bildirildiği üzere, bu rakam on yıl öncesine kıyasla %50 arttı.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Salı günü yaptığı açıklamada, dünyadaki toplam borcun 2023 yılının ilk altı ayında 10 trilyon dolar artarak 307 trilyon dolara yükseldiğini bildirdi. ABD, İngiltere ve Japonya, piyasaları bu artışa neden olan ülkelerden bazıları.

Bu rakam, çoğu ekonomide gözlemlenen yüksek faiz seviyesi nedeniyle artmıştır. IIF’ye göre şu anda toplam borç on yıl öncesine kıyasla 100 trilyon dolar artmış durumda.

Rapora göre, “Yedi çeyreklik düşüşün ardından, küresel borcun GSYH’ye oranı yeniden artmaya başladı ve 2022’nin 4. çeyreğinde %334 iken, şu anda %336 civarında.”

ABD, Japonya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi olgun pazarlar, en büyük artışlarla birlikte borç birikiminin %80’inden fazlasını oluşturuyor. IIF’ye göre gelişmekte olan piyasalarda Çin, Hindistan ve Brezilya’da daha önemli bir artış görüldü.

Rapor, çok sayıda gelişmekte olan ülkedeki iç kamu borcunun “endişe verici” olduğu uyarısında bulundu. IIF ayrıca, yerleşik piyasalardaki tüketici borcunun hala yönetilebilir olduğunu ve enflasyonist baskının devam etmesi halinde merkez bankasının daha fazla sıkılaştırma yapmasına izin verdiğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.