Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Küresel Çip Kıtlığının Sürmesi Bekleniyor

Küresel Çip Kıtlığının Sürmesi Bekleniyor
27 Kasım 2022 17:06
92

Mühendislik devi Bosch, açığın temel olarak hızla büyüyen elektrikli araç endüstrisinden kaynaklandığı konusunda uyardı…

Bosch China Başkan Yardımcısı Xu Daquan, çip tedarikçilerinin tedarik taleplerini karşılayamaması nedeniyle, küresel yarı iletken kıtlığının otomobil endüstrisini 2024 yılına kadar etkilemeye devam edeceğini söyledi.

China Daily’ye bu hafta kıtlığın ana sebebinin yeni enerjili taşıt endüstrisinin hızlı büyümesi olduğunu söyledi.

Bosch, şasi kontrol sistemleri de dahil olmak üzere otomobil üreticilerine akıllı sürüş çözümleri sağlayan dünyanın en büyük otomobil parçası tedarikçilerinden biridir.

Şirketin Çin operasyonunun yerli hammadde tedarikçileri aradığı, ancak henüz seri üretim için bir tedarikçi bulamadığı bildiriliyor. Şirket, önümüzdeki iki veya üç yıl içinde daha fazla yerli çip tedarikçisinin büyük ölçekli ve yüksek kaliteli üretim gerçekleştirmesini bekliyor.

Raporda atıfta bulunulan Auto Forecast Solutions’a göre, küresel otomobil pazarı bu yılın ilk on ayında çip kıtlığı nedeniyle üretimi yaklaşık 3,91 milyon araç azalttı. Tüm yıl boyunca yaklaşık 4,28 milyon ünitenin kesilmesi bekleniyor.

Covid-19 salgını sırasında başlayan küresel çip kıtlığı, otomotiv ve diğer endüstrilerde ciddi tedarik sorunlarına ve gecikmelere neden oldu. Ukrayna’daki çatışma sorunu ağırlaştırdı. Yarı iletken kullanımlar için dünyanın neon gazının yaklaşık %50’sini sağlayan Ukraynalı tedarikçiler Ingas ve Cryoin’in üretimi durdurmasından bu yana neon ve ksenon gazlarının küresel fiyatları arttı. Rusya’nın dünya çapında tüketilen neonun %30’a kadarını tedarik ettiği bildiriliyor. Çin ve Japonya diğer önemli soy gaz üreticileridir, ancak arzları esas olarak yurt içinde tüketilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.