Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

Küresel Güçler ve Nükleer Cephanelikleri

Küresel Güçler ve Nükleer Cephanelikleri
13 Haziran 2023 22:36
3.013

Yeni araştırmalar, potansiyel kullanıma hazır depolanmış savaş başlıklarının sayısının 2022’den bu yana yüzde 86 arttığını iddia etti…

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, nükleer güçler artan jeopolitik gerilimlerin ortasında cephaneliklerini aktif olarak modernize ediyor ve genişletiyor.

Düşünce kuruluşu, Ocak 2023 itibariyle, Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail’in toplam 12.512 savaş başlığına sahip olduğunu ve 9.576’sının potansiyel kullanım için askeri stoklarda saklandığını tahmin ediyor. Bir yıl öncesine göre yüzde 86 artış.

Raporda ayrıca, Ocak ayı itibariyle, aralarında dünyadaki nükleer silahların neredeyse yüzde 90’ına sahip olan Rusya ve ABD’nin sırasıyla 1.674 ve 1.770 konuşlandırılmış savaş başlığına sahip olduğu iddia edildi. SIPRI’ye göre, geçen yıl Rusya’nın yaklaşık 1.588 savaş başlığı varken, ABD’nin 1.744 savaş başlığı vardı.

Düşünce kuruluşu, “kendi nükleer cephaneliklerinin boyutlarının… Ukrayna’da düşmanlıkların patlak vermesinin ardından her iki ülkede de nükleer kuvvetlerle ilgili şeffaflık azalmasına rağmen, 2022’de nispeten istikrarlı kalmış gibi görünüyor.

SIPRI, yıl boyunca Çin’in nükleer cephaneliğinin 350 savaş başlığından 410’a yükseldiğini tahmin ederek, on yılın sonunda Pekin’in “potansiyel olarak en az ABD veya Rusya kadar kıtalararası balistik füzelere sahip olabileceğini” de sözlerine ekledi.

Başka yerlerde, İngiltere’nin 2022’de cephaneliğini artırdığı düşünülmüyor, ancak savaş başlıklarının sayısının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Bu arada, Fransa nükleer geliştirme programına devam ederken, Hindistan ve Pakistan’ın nükleer cephaneliklerini genişlettiği görülüyor.

Kuzey Kore’nin nükleer programına öncelik verdiği söyleniyor ve yaklaşık 30 savaş başlığı topladığı tahmin ediliyor. SIPRI, nükleer silahlara sahip olduğunu açıkça kabul etmeyen İsrail’in nükleer cephaneliğini modernize ettiğine inanıldığını da sözlerine ekledi.

Düşünce kuruluşu ayrıca, Ukrayna çatışmasının ortasında küresel silah kontrolü mimarisinin aşınmasına işaret ederek, Washington’un Rusya ile stratejik istikrar diyaloğunu dondurma kararına ve Moskova’nın ABD ve Rusya’nın nükleer cephaneliklerine sınırlamalar getiren 2010 Yeni START Anlaşması’nı askıya almasına dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat ayında, Batılı güçlerin nükleer tesislerinin denetlenmesine izin vermeyi reddettiğine işaret ederek, hareketi duyurdu. Bununla birlikte, Moskova’nın anlaşmanın konuşlandırılmış savaş başlıkları üzerindeki sınırlarına uymaya devam edeceğini doğruladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.