Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Küresel İflaslar 2008 Yılındaki Seviyeyi Aştı

Küresel İflaslar 2008 Yılındaki Seviyeyi Aştı
19 Aralık 2023 22:32
1.160

Haberde, yükselen faiz oranları ve Covid sübvansiyonlarının sona ermesinin işletmeler üzerinde büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor…

Financial Times’ın Pazartesi günü ulusal istatistik ofislerinin verilerine dayandırarak verdiği habere göre, dünya şirket sektörü on yıllardır görülmemiş bir hızla çift haneli rakamlara ulaşan bir iflas dalgasıyla sarsıldı.

ABD’de ticari iflaslar Eylül ayına kadar olan 12 aylık dönemde bir önceki yıla göre %30 artarken, AB’nin en büyük ekonomisi Almanya’da Ocak-Eylül döneminde rapor edilen iflas sayısı bir yıl öncesinin aynı dönemine göre %25 artış gösterdi.

AB genelinde iflas eden şirket sayısı Eylül ayına kadar olan dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 artarak son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ekim ayında Fransa, Hollanda ve Japonya’da iflas eden şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %30’un üzerinde artış gösterdi. Çoğunlukla zengin devletlerden oluşan OECD grubu geçtiğimiz günlerde, İskandinav ülkeleri Danimarka, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere bazı üye ülkelerde iflas oranlarının 2008 küresel mali krizi sırasında ulaşılan seviyeleri aştığını bildirdi.

İngiltere ve Galler’de de bu yılın Ocak ve Eylül ayları arasında iflaslar 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Capital Economics’in baş ekonomisti Neil Shearing FT’ye verdiği demeçte, bu eğilimin yüksek temel faiz oranlarının yanı sıra Covid dönemini sadece hükümet desteği sayesinde atlatan ve zombi olarak adlandırılan firmaların kendi kendilerini tasfiye etmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Pandemi sırasında şirketlere ve hane halklarına yönelik devasa hükümet destek programları büyük ölçüde geri çekilirken, merkez bankaları yükselen enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz oranlarını tekrar tekrar artırıyor.

Uzmana göre, merkez bankalarının faiz artışlarının zirveye ulaştığı tahmin edilse bile, birçok işletme önümüzdeki aylarda borçlarını daha yüksek oranlarda yeniden finanse etmek zorunda kalacağı için bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.