Dolar 32,4658
Euro 34,7315
Altın 2.441,46
BİST 9.926,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Kuzey Kore 2 Balistik Füze Ateşledi

Kuzey Kore 2 Balistik Füze Ateşledi
14 Mart 2023 23:24
459

Fırlatmalar, Pyongyang’ın ABD’nin bölgedeki askeri tatbikatlarına yanıt olarak bir denizaltından seyir füzeleri denemesinden bir gün sonra geldi.

Güney Kore ordusu, Salı günü erken saatlerde Kuzey tarafından iki kısa menzilli balistik füze fırlatıldığını tespit ettiğini söyledi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) son güç gösterisi, Washington ve Seul’ün Pazartesi günü yarımadada büyük çaplı ortak askeri tatbikatlara başlamasıyla geldi.

Pyongyang defalarca tatbikatları kendi topraklarında bir saldırı hazırlığı olarak gördüğünü söyledi.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, Genelkurmay Başkanlığı’nın, güneybatı Jangyon bölgesinden fırlatılan roketlerin doğu kıyısından denize inmeden önce 620 kilometre yol kat ettiğini söylediğini aktardı.

Seul ordusu fırlatmaları yalnızca Kore Yarımadası’nda değil, uluslararası toplumda da barış ve istikrara zarar veren önemli bir provokasyon eylemi olarak kınadı. Yonhap tarafından alıntılanan açıklamada, Seul’ün herhangi bir ek provokasyon belirtisi için komşusunu yakından izleyeceği de belirtildi.

Pazartesi günü, Pyongyang’ın Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), ülkenin bir gün önce bir denizaltından seyir füzeleri fırlattığını bildirdi. Kuzey tarafından yapılan bu tür ilk test olduğuna inanılıyor.

KCNA’ya göre başarılı test ateşlemesi, silahın güvenilirliğini doğruladı. Satış noktası, tatbikatın Kuzey Kore’nin nükleer savaş caydırıcılık araçları için farklı teslimat seçeneklerine sahip olmasını sağlamada kaydettiği ilerlemeyi gösterdiğini söyledi.

En son lansmanlar, Pazartesi günü başlayan Özgürlük Kalkanı kod adlı ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarının arka planında gerçekleşti. İki müttefik, 2022’de rekor sayıda füze ateşleyen Kuzey’den gelen büyüyen bir tehdide işaret etti.

Devam eden tatbikatlar, bu yılın başlarında gerçekleştirilen ve bazılarında ABD B-52H stratejik bombardıman uçaklarının yer aldığı ortak tatbikatları takip ediyor.

DPRK, Washington ve Seul’ü tatbikatları düzenlememeleri konusunda defalarca uyardı ve ikisini Kuzey’e karşı bir saldırganlık savaşı provası yapmakla suçladı.

KCNA tarafından bildirildiği üzere, geçen Perşembe günü, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ordusunu her an gerçek savaşa girmeye hazır olmaya çağırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.