Dolar 32,5604
Euro 34,9941
Altın 2.423,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Kuzey Kore, ABD’nin Saldırganlığına Karşı Topyekun Nükleer Yanıt Konusunda Uyardı…

Kuzey Kore, ABD’nin Saldırganlığına Karşı Topyekun Nükleer Yanıt Konusunda Uyardı…
19 Kasım 2022 21:55
169

Kuzey Kore, ABD’nin kendi nükleer yetenekleriyle nükleer silah kullanma tehdidine “kararlı bir şekilde tepki verme” sözü verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kıtalararası balistik füze (ICMB) deneme atışından saatler sonra ABD’den gelen tehditlere karşı koymak için nükleer silah kullanacağına söz verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Japonya, Güney Kore ve ABD’nin emriyle, Kuzey Kore’nin son füze fırlatmasını görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacak.

Kuzey Kore , Washington’a “daha sert askeri tepkiler” uyarısından kısa bir süre sonra Cuma günü 15.000 km’ye (9.320 mil) kadar gidebilen Hwasong-17 ICBM olduğunu söylediği şeyi test etti.

Pyongyang’ın resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Kim Jong Un, düşmanlar tehdit oluşturmaya devam ederse … partimiz ve hükümetimizin nükleer silahlara sahip nükleer silahlara ve topyekun çatışma ile topyekun çatışmaya kararlı bir şekilde tepki vereceğini ciddi bir şekilde ilan etti.” .

KCNA, Cuma günü başlatılan Hwasong-17’nin “en güçlü ve mutlak nükleer caydırıcılık” elde etmeyi amaçladığını söyledi ve füzeyi “dünyanın en güçlü stratejik silahı” olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore, ABD askeri güçleri ve Güney Kore’deki müttefiklerinden gelen onlarca yıllık tehdide karşı meşru bir savunma olarak balistik füze fırlatmasını uzun süredir savundu .

Kim, Cuma günü bir füze fırlatma sahasını teftiş ederken, ilk kez kamuoyu önünde kızıyla birlikteydi. Askeri yetkililer ve personel tarafından takip edilen Kim ve kızı, askeri donanımı ve birden fazla ICBM’yi gözlemlemek için durdukları ICBM fırlatma sahasında el ele yürüdüler.

Cuma günkü lansman hakkında yorum yapan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin “provokasyonlarını benzeri görülmemiş bir sıklıkta tekrarlayan Kuzey Kore’ye karşı güçlü bir protestoda bulunduğunu” söyledi.

Tayland’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi toplantısında konuşan Kişida, “(Pyongyang)’a bu tür eylemlere kesinlikle müsamaha gösteremeyeceğimizi söyledik.”

KCNA, füzenin yaklaşık 69 dakika boyunca yaklaşık 1.000 km (621 mil) uçtuğunu ve 6.041 km (3.754 mil) en yüksek irtifaya ulaştığını söyledi.

KCNA’nın bildirdiğine göre Kim, testin başarılı bir şekilde başlatılmasını övdü ve bunu Kuzey Kore’nin “herhangi bir nükleer tehdidi kontrol altına almak için maksimum kapasitesinin” teyidi olarak ilan etti ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ile müttefiklerine herhangi bir askeri provokasyonun “kendi kendini imha etmelerini” tetikleyeceği konusunda bir uyarı olarak ilan etti. .

KCNA’ya göre Kim, “Partimiz ve hükümetimiz, düşmanların histerik saldırganlık savaş tatbikatlarına misilleme yapmak için en güçlü iradelerini açıkça göstermelidir” dedi.

Cuma günkü ICBM lansmanı ve kılıç sallama açıklamaları, Biden’ın Bali’deki G20 görüşmeleri sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e , Washington’un “uzun vadeli” saldırılarına katlanmayacağını Kim’e bildirmesi için baskı yapmasından sadece birkaç gün sonra geldi. nükleer testler”.

Biden, Xi Pyongyang’ı dizginleyemezse “Kuzey Kore’ye açık bir mesaj göndermek” için “savunmacı” bir yanıt sözü verdi. Biden, Kuzey Kore’nin Cuma günü yapılacak ICBM testine henüz doğrudan değinmedi.

ABD Savunma Bakanlığı El Cezire’ye gönderdiği açıklamada, “Kuzey Kore’nin balistik füze fırlattığının farkındayız ve Kore Cumhuriyeti (ROK) ve Japonya’nın yanı sıra diğer bölgesel müttefikler ve ortaklarla yakın istişarelerde bulunuyoruz” dedi.

“ABD, bu eylemleri kınıyor ve Kuzey Kore’yi daha fazla yasa dışı ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırıyor. Bu olayın ABD personeli veya bölgesi ya da müttefiklerimiz için acil bir tehdit oluşturmadığını değerlendirmiş olsak da, durumu izlemeye devam edeceğiz. ABD’nin Güney Kore’yi ve Japonya’yı savunma taahhütleri sağlamlığını koruyor.”

Kuzey Kore’nin resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’dir (DPRK).

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.