Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 18°C

Kuzey Kore Birden Fazla Seyir Füzesi Ateşledi

Kuzey Kore Birden Fazla Seyir Füzesi Ateşledi
22 Temmuz 2023 23:09
2.353

En son silah denemesi, Pyongyang’ın Washington’u nükleer misilleme ile tehdit etmesinden kısa bir süre sonra geldi…

Seul Genelkurmay Başkanlığı’na göre, Kuzey Kore Cumartesi günü erken saatlerde birkaç seyir füzesi fırlattı ve on yıllardır ilk kez bir ABD balistik füze denizaltısının Güney Kore’ye demirlemesine yanıt olarak bir başka güç gösterisine işaret etti.

Yonhap Haber Ajansı’nın Cumartesi sabahı bildirdiğine göre, fırlatmalar yerel saatle sabah 4 civarında tespit edildi.

Perşembe günü, Kuzey Kore, devlet medya kanalı KCNA tarafından paylaşılan bir açıklamaya göre, ABD’nin Güney Kore’ye uçak gemileri, bombardıman uçakları ve füze denizaltıları yerleştirmesi durumunda nükleer bir yanıt vermekle tehdit etti.

Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang Sun-nam, Washington ve Seul’ü “askeri histerilerinde ‘kırmızı çizginin’ ötesine geçmekle” suçladı ve nükleer denizaltıların ve diğer stratejik varlıkların konuşlandırılmasının, Kuzey Kore askeri doktrininde belirtilen nükleer silahların kullanım koşullarına gireceğini savundu.

Pyongyang, defalarca yapılan uyarılara rağmen, Washington ve Seul’ün, Kuzey Kore’ye karşı nükleer silah kullanımını tartışmak üzere 18 Temmuz’da yeni “nükleer danışma grubunun” bir toplantısını düzenlediğini iddia ediyor. Çarşamba günü, DPRK, ABD ve Güney Kore tarafından algılanan provokasyona karşı açık bir güç gösterisi olarak, Japon Denizi’ne iki balistik füze ateşledi.

Gerilimlerdeki son artış, USS Kentucky’nin Busan’a demirlemesinden sonra geldi ve 1980’lerden bu yana bir ABD nükleer balistik füze denizaltısı tarafından yarımadada yapılan ilk liman çağrısını işaret etti. Ohio sınıfı denizaltı, 20 adede kadar Trident II D5 kıtalararası füze taşıyabilir.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Cuma günü, Washington’ın, “yarımadayı nükleer silahlardan arındırmak için ön koşullar olmaksızın” müzakerelere hazır olduğu konusunda ısrar ederken, nükleer kapasiteli bir denizaltının konuşlandırılmasının yalnızca müttefikleri değil, aynı zamanda Güney Kore’deki 38.000 ABD askerini ve ailelerini korumak için gerekli olduğunu savundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.