Dolar 32,4994
Euro 34,8692
Altın 2.481,56
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Kuzey Kore, Japonya’ya Füze Fırlattı

Kuzey Kore, Japonya’ya Füze Fırlattı
4 Ekim 2022 18:23
144

Kuzey Kore’nin, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Güney Kore’yi ziyaretinden birkaç saat sonra doğu kıyısından iki balistik füze ateşlediği bildirildi.

Kuzey Kore’nin Japon topraklarına füze fırlatmasının ardından Japonya’da binlerce kişiye acilen sığınma emri verildi.

Japon yetkililer, kuzey Aomori vilayetindeki sakinleri bir binaya veya yeraltına sığınmaları konusunda uyardı.

Bu, Pyongyang’ın bir hafta içindeki beşinci lansmanı ve bölgedeki ortak ABD, Japon ve Güney Kore savaş oyunlarını takip ediyor.

Japonya’nın Kabine Sekreteri, Kuzey Kore’nin eylemlerinin uluslararası barışa ciddi bir meydan okuma olduğunu söyleyerek lansmanları kınadı.

Kuzey Kore’nin Salı günü yerel saatle sabah 8’de doğu kıyısından başka bir balistik füze fırlatmasının ardından Japon vatandaşlarına siper almaları istendi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı ve Japon sahil güvenliğine göre, füze Pasifik Okyanusu’na düşmeden önce Japon toprakları üzerinde uçmuş gibi görünüyor.

En kuzeydeki ana Hokkaido adasındaki sakinlere, kuzey Japonya’da tren operasyonları geçici olarak askıya alındığından düşen enkazdan korunmaları için bir uyarı verildi.

Japonya Başbakanlık Ofisi, Kuzey Kore’nin doğu kıyısından en az bir füze ateşlendiğini doğruladı.

1 3 Life Haber Ajansı

Japon hükümetinin, füzenin Japonya’dan 3.000 km ötede denize düşmesine rağmen füzeyi imha etmek için herhangi bir savunma önlemi almadığı anlaşılıyor.

Bildirildiğine göre, Kuzey Kore 2017’den bu yana Japon topraklarına ilk kez füze gönderdi ve Kim Jong-un rejimi tarafından füze testlerinin artmasını temsil ediyor.

Pyongyang’ın son lansmanı, 10 gün içinde beşinci oldu ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in geçen haftaki ziyareti tarafından artan gerilimle birlikte bölgede bir askeri esneme telaşının ortasında geldi.

Bayan Kamala Perşembe günü Güney Kore’ye yaptığı ziyaret sırasında Kuzey Kore’yi yaygın insan hakları ihlalleriyle “acımasız bir diktatörlük” olarak nitelendirdiği için alışılmadık bir şekilde eleştireldi.

Harris, gazetecilere hitaben yaptığı konuşmada, “Kuzeyde acımasız bir diktatörlük, yaygın insan hakları ihlalleri ve barış ve istikrarı tehdit eden yasadışı bir silah programı görüyoruz” dedi.

Isimsiz 1 1 Life Haber Ajansı

Kuzey Kore’nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin baş harflerini kullanarak, “ABD ve dünya, Kuzey Kore’nin artık bir tehdit olmadığı istikrarlı ve barışçıl bir Kore yarımadası arıyor” dedi.

Bayan Harris, Güney Kore Devlet Başkanı Yook Suk Yeol ile ABD’nin Güney Kore’yi savunma taahhüdünü yinelemek için bir araya geldi ve ülkede 28.000’den fazla ABD askeri konuşlandı.

Harris, “Ortak hedefimiz, Amerika Birleşik Devletleri ve Kore Cumhuriyeti, Kore Yarımadası’nın tamamen nükleer silahlardan arındırılmasıdır” dedi.

İki Kore’yi ayıran ağır silahlı sınıra yapılan yüksek profilli ziyaret, Pyongyang tarafından misillemeyle karşılandı ve ilk iki kısa menzilli füze, Bayan Harris’in Washington’a hareket etmesinden sadece iki saat sonra fırlatıldı.

Güney Kore, Cumartesi günü Silahlı Kuvvetler Günü’nü kutlamak için roketatarları, muharebe tanklarını, insansız hava araçlarını ve F-35 savaş uçaklarını sergileyerek tehdidi kendi askeri güç gösterisiyle karşıladı.

Güney Kore de geçen hafta üç taraflı denizaltı karşıtı tatbikatlar yapmak için ABD ve Japon deniz kuvvetlerine katıldı.

Asya bölgesindeki müttefikler, Kuzey Kore daha fazla nükleer denemeyi tamamlamaya hazırlanırken silah testlerini artırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.