Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

Güney Kore’ye Balistik Füze Fırlattı

Güney Kore’ye Balistik Füze Fırlattı
25 Eylül 2022 15:25
151

Kuzey Kore’nin, Güney Kore’nin doğu kıyısına doğru belirsiz bir balistik füze fırlattığı iddia edildi.

Fırlatmayı bildiren Güney Kore Genelkurmay başkanları, ne tür bir füze olduğunu veya ne kadar uçtuğunu doğrulamadılar.

Japonya savunma bakanı füzenin 50 kilometre yüksekliğe ulaştığını ve münhasır ekonomik bölgesinin dışına indiğine inanıldığını söyledi.
Lansman, Güney Koreli yetkililerin Kuzey Kore’nin denizaltılardan ateşlenecek şekilde tasarlanmış bir füzeyi test etmeye hazırlandığına dair işaretler tespit ettiklerini açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Cuma günü, bir ABD uçak gemisi, önümüzdeki hafta ABD başkan yardımcısı Kamala Harris tarafından planlanan bir ziyaret öncesinde Güney Kore güçleriyle ortak tatbikatlara katılmak üzere Güney Kore’ye geldi.
Kuzey Kore, Haziran ayı başlarında bir günde sekiz kısa menzilli balistik füze fırlattıktan sonra ilk kez böyle bir lansman gerçekleştirdi ve bu da ABD’nin Kim Jong-un liderliğindeki millete daha fazla BM yaptırımı çağrısında bulunmasına neden oldu.

Kuzey Kore, BM kararlarını, kendini savunma ve uzay araştırmaları konusundaki egemen hakkının ihlali olarak reddediyor.
Testin önümüzdeki hafta Çarşamba ve Perşembe günleri Kuzey Kore’nin Güney Hamgyong Eyaletinde gerçekleşeceğini belirten isimsiz bir Güney Kore askeri kaynağına atıfta bulundu.

Bu haftanın başlarında, ABD merkezli bazı düşünce kuruluşları da Kuzey Kore’nin denizaltı tarafından başlatılan bir balistik füze testi yapmaya hazırlanabileceğini söyledi.
Yeni uydu görüntüleri, Kuzey Kore’nin yeni balistik füze denizaltısı (SSB) için kritik öneme sahip olan ülkenin doğu kıyısındaki Sinpo Güney Tersanesinde yeni inşaat ve mavnalar ortaya çıkardı.

5f943830 b532 4e8e 9230 adbb1392ce9c Life Haber Ajansı
Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir balistik füze testi yapmaya hazırlanıyor olabilir ve bunu ABD merkezli bir düşünce kuruluşu ‘kısa sürede’ yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Görüntüler 18 Eylül’de çekildi. Yeni gelişmenin, Kim Jong – un’un 2019’da ziyaret ettiği tersaneden “Kuzey Korelilerin yeni bir denizaltı başlatmaya hazırlandığını” öne sürdüğünü söyledi.

Raporda,” Ana inşaat salonundaki denizaltı fırlatma rıhtımının çevresinde mavnalar ve kuru bir rıhtım zaman zaman gözlemlenirken, bu alanda altı gemi ve mavnanın varlığı daha önce gözlenmedi ” dedi.

Haber, ABD yetkililerinin Rusya’nın Kuzey Kore’den roket ve top mermisi satın alma sürecinde olduğunu söylediği sırada geldi. Bu tür hamlelerin, İran silahlarının satın alındığı iddiasıyla birlikte, Batı yaptırımlarının Rusya’nın Ukrayna savaşındaki çabalarını engellediğini gösterdiğini söylediler.

Hem Moskova hem de Kuzey Kore raporları reddetti.

Perşembe günü, Kuzey Kore devlet medyası KCNA tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore savunma bakanlığı’ndan isimsiz bir yetkili şunları söyledi: “Daha önce hiç Rusya’ya silah veya mühimmat ihraç etmedik ve bunları ihraç etmeyi planlamayacağız.”

ABD’yi ve diğer “düşman güçleri”, “temel siyasi ve askeri amaçlarını sürdürmek”için söylentiler yaymakla suçladı.

Kuzey Kore, nükleer diplomaside uzun süren bir çıkmazın ortasında askeri yeteneklerini genişletmeye devam ederken, 2022’den bu yana ilk kıtalararası balistik füzeleri de dahil olmak üzere 30’dan daha fazla balistik silahı test ederek, 2017’de test faaliyetlerini rekor bir hıza çıkardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.