Dolar 32,6095
Euro 34,7751
Altın 2.505,88
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Kuzey Kore Savaşa Hazırlanıyor

Kuzey Kore Savaşa Hazırlanıyor
11 Mart 2023 21:45
142

Kim Jong-un, ABD ve Güney Kore savaş oyunlarına yanıt olarak “güçlü bir topçu ateşi yaylım ateşi” emri verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un , ABD ve Güney Kore’nin Kore Yarımadası’nda arka arkaya askeri tatbikatlar yürütürken birliklerini “gerçek savaşa” hazırlanmaya çağırdı. Pyongyang, bu tatbikatların nükleer savaş olasılığını “gerçekçi” hale getirdiğini söyledi.

Devlet haber kuruluşu KCNA’nın Cuma günü bildirdiğine göre, Kim Perşembe akşamı Kuzey Kore’nin batı kıyısında bir topçu tatbikatını izledi. Raporda, tatbikatın, “güçlü bir yaylım ateşi” ile hedef alınan bir düşman hava sahasına yönelik bir saldırıyı simüle ettiği belirtildi.

KCNA’ya göre Kim, birliklerini “gerçek savaşa hazır” oldukları için övdü ve “her an savaşmaya hazır olmaları ve sözlerden çok gerçek eylemlere hazırlıklı olmaları” gerektiğini ilan etti.

Güney Kore ordusu, tatbikatın aynı zamanda kısa menzilli balistik füzelerin “birden fazla mermisini” içerdiğini söyledi.

Kim’in açıklaması, Pyongyang’ın ABD/Güney Kore askeri faaliyetlerinin arttığı dönemlerde yaptığı açıklamaların tipik bir örneği. ABD ve Güney Kore, Pazartesi ve önceki Cuma günü, her ikisi de ABD’nin nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarını içeren hava tatbikatları düzenlediler. Ayrıca, iki ülke önümüzdeki hafta bir Kuzey Kore füze saldırısını simüle eden bir tatbikat düzenleyecek ve Pazartesi günü bölgede beş yılın en büyük ortak tatbikatlarına başlayacak.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada hava tatbikatlarını kınadı . “Kore Yarımadası’ndaki nükleer savaş riskinin hayali bir durumdan gerçekçi bir duruma geçmekte olduğunu” ve yaklaşan ortak tatbikatların “agresif nitelikte” olduğunu ve “feci bir tırmanışa” yol açabileceğini iddia etti.

Aynı gün, Kim’in kız kardeşi Kim Yo-jong, ABD veya Japonya’nın Kuzey Kore’nin Pasifik Okyanusu üzerindeki kıtalararası balistik füze (ICBM) testlerine müdahale etme girişimlerinin “savaş ilanı” olarak değerlendirileceği konusunda uyardı.

Pyongyang’ın ICBM ve nükleer testleri, 2018’de eski ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan bir anlaşma uyarınca durduruldu ve karşılığında ABD, Güney Kore ile ortak tatbikatları askıya aldı veya küçülttü. Kim, 2021’de füze testlerini yeniden hızlandırdı ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi de aynı şekilde karşılık vererek canlı atış tatbikatlarına devam etti. Geçen yıl rekor sayıda Kuzey Kore füze fırlatmasına ve Kuzey Kore sınırından sadece 30 km uzakta bir canlı atış tatbikatı da dahil olmak üzere ABD ve Güney Kore tatbikatlarına tanık oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.