Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Kuzey Kore Seul İle Askeri Anlaşmayı Yırttı

Kuzey Kore Seul İle Askeri Anlaşmayı Yırttı
23 Kasım 2023 20:37
1.770

Güney Kore, Kuzey Kore’nin bir uydu fırlatmasının ardından anlaşmanın bazı bölümlerini askıya alan ilk ülke oldu…

Kuzey Kore, Seul ile askeri gerilimi azaltmak üzere 2018’de yapılan anlaşmadan çekilerek, Güney’in daha önce bölge için kararlaştırılan uçuşa yasak bölgeyi iptal edeceğini açıklamasının ardından askerden arındırılmış bölgeye (DMZ) ilave kuvvetler konuşlandırmaya söz verdi.

Devlet tarafından işletilen Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından Perşembe günü yayınlanan bir açıklamada, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, bu hafta başında DPRK ordusu tarafından yeni bir keşif uydusunun fırlatılmasını kınayan Seul’ün “aşırı çatışma çılgınlığına” yanıt olarak askeri anlaşmayı iptal edeceğini söyledi.

İki Kore’yi ayıran DMZ’nin her iki tarafındaki toprak şeridine atıfta bulunan bakanlık, “Kara, deniz ve hava dahil olmak üzere her alanda askeri gerginliği ve çatışmayı önlemek için atılan askeri adımları geri çekeceğiz ve Askeri Sınır Hattı boyunca bölgede daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni tip askeri donanım konuşlandıracağız” dedi.

Uydu fırlatılmasını “egemenliğin yasal ve meşru bir uygulaması” olarak savunan Güney Kore, yeni teknolojinin “düşmanın çeşitli askeri eylemlerini sıkı bir şekilde izlemek ve bunlara kapsamlı bir şekilde hazırlanmak” için kullanılacağını söyledi.

Çarşamba günü Güney Kore, Kuzey’in füze programına uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının “açık bir ihlali” olarak nitelendirdiği uydu testine misilleme olarak 2018 anlaşmasını kısmen geri çekeceğini söyledi. Yetkililer, ordunun anlaşma kapsamında askıya alınan DMZ yakınlarındaki hava gözetleme uçuşlarına yeniden başlayacağını söyledi ve bu hareketi “insanların yaşamlarını ve güvenliğini korumak için gerekli bir önlem” olarak nitelendirdi.

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik “Eğer Kuzey Kore askıya alma kararını bahane ederek provokasyonlara girişirse, derhal, güçlü bir şekilde ve sonuna kadar karşılık vereceğiz” dedi.

Pyongyang, Seul’ün eylemlerini “DPRK devletine karşı düşmanlığın açık bir ifadesi” olarak nitelendirerek anlaşmaya bir daha “asla bağlı kalmayacağını” belirtti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in önceki yönetimi döneminde Eylül 2018’de imzalanan askeri anlaşma, iki taraf arasındaki kaza riskini azaltmak amacıyla DMZ boyunca tampon bölgeler ve uçuşa yasak bölgeler oluşturmuş ve kara mayınlarının, nöbetçi kulübelerinin ve diğer silahların sınır bölgesinden kaldırılması çağrısında bulunmuştu. Hem Seul hem de Pyongyang geçmişte birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçlamış, Güney anlaşma imzalandığından bu yana en az 17 kez ihlal iddiasında bulunmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.