Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Yağmurlu
Samsun
21°C
Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

Kuzey Kore, Türünün İlk Örneği Füze Testi Yaptı

Kuzey Kore, Türünün İlk Örneği Füze Testi Yaptı
13 Mart 2023 20:49
252

Pyongyang medyasının başarılı olarak nitelendirdiği bir denizaltı füze fırlatma işlemi, ABD-Güney Kore büyük çaplı tatbikatlarının başlamasıyla aynı zamana denk geldi…

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Pyongyang için türünün ilk örneği olduğuna inanılan bir denizaltından seyir füzeleri fırlattı. Ülkenin Dini Lideri Kim Jong-un’un, ABD ve Güney Kore’nin yarımadadaki artan askeri faaliyetleri arasında silahlı kuvvetlerini “gerçek savaş” için hazırlamaya çağırmasından günler sonra geldi.

Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), “stratejik seyir füzelerinin su altı fırlatma tatbikatının 12 Mart’ta şafak vakti sahnelendiğini” ortaya koydu. DPRK’nın devlet tarafından yönetilen medya kuruluşuna göre, test “silahın güvenilirliğini doğruladı.”

KCNA’nın bildirdiğine göre, iki roket, Kuzey Kore’de Kore Doğu Denizi olarak bilinen Japonya Denizi’ndeki hedeflerini başarıyla vurmadan önce 1.500 kilometre (932 mil) yol kat etti.

Makale, fırlatmanın bölgede artan ABD-Güney Kore askeri faaliyeti karşısında Kore Yarımadası’ndaki ve çevresindeki durumu “Kore Halk Ordusunun ezici gücüyle kontrol etme konusundaki değişmez duruşunu açıkça gösterdiğini” ilan ederek sona eriyordu. Medya kuruluşu, Pyongyang’ın bu nedenle “nükleer savaş caydırıcılık araçları” için “farklı” teslimat seçeneklerine sahip olmasını sağlamaya çalıştığını açıkladı.

Geçen yılın Mayıs ayında, Güney Kore’nin Yonhap Haber Ajansı, ülkenin Genelkurmay Başkanlarına atıfta bulunarak, Kuzey’in ” denizaltından fırlatıldığı anlaşılan bir balistik füze ateşlediğini” bildirdi.

Bununla birlikte, bu haftadan önce, Kuzey Kore’nin bir su altı platformundan fırlatılan daha uzun menzilli seyir füzelerini test ettiği bilinmiyordu.

Pazar günkü fırlatma, Pazartesi günü ‘Özgürlük Kalkanı’ adı altında 11 günlük bir ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatının başlamasından önce gerçekleşti. Tatbikatların bir kısmı, düşmanın sahiline ‘saldırmayı’ içeriyor.

Güç gösterisine duyulan ihtiyacı açıklayan Washington ve Seul, 2022’de rekor sayıda füze ateşleyen Kuzey Kore’den gelen artan bir tehdidi gösterdi. Bu yılın başlarında iki müttefik, bazıları Amerika’nın B- 52H stratejik bombardıman uçakları. Kuzey Kore, tatbikatların bir saldırı hazırlığından başka bir şey olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Bu arada, geçen Perşembe günü Kim Jong-un, birliklerine “her an savaşmaya hazır olmaları ve KCNA tarafından aktarıldığı gibi, sözlerden çok gerçek eylemlere hazırlıklı olmaları” gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.