Dolar 32,2417
Euro 34,8347
Altın 2.393,79
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Kuzey Kore Yeni Hipersonik Füze Denemesi Yaptı

Kuzey Kore Yeni Hipersonik Füze Denemesi Yaptı
16 Ocak 2024 00:27
1.257

Fırlatma, Pyongyang’ın bu yıl Seul ile artan gerilimin ortasında yaptığı ilk silah denemesi oldu…

Kore Merkezi Telgraf Ajansı’nın (KCTA) Pazartesi günü bildirdiğine göre Kuzey Kore hipersonik bir savaş başlığıyla donatılmış katı yakıtlı balistik bir füze denemesi yaptı.

Füze denemesi, Seul’ün kısa süre önce Kuzey sınırı yakınlarında ABD ile askeri tatbikat gerçekleştirmesinin ardından Pyongyang’ın güney komşusuyla artan gerilimin ortasında yapıldı.

KCTA, “14 Ocak’ta Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin [DPRK] Füze Genel Bürosu, hipersonik manevra kabiliyetine sahip bir savaş başlığına sahip katı yakıtlı orta menzilli bir balistik füze denemesi gerçekleştirdi” dedi ve fırlatmanın başarılı olduğunu ekledi.

Haber ajansına göre denemenin komşu ülkelerin güvenliği üzerinde hiçbir etkisi olmadığı gibi “bölgesel durumla” da hiçbir ilgisi bulunmuyor.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Seul’ü “en düşmanca” davranmakla ve Pyongyang’daki liderliği devirmeye çalışmakla suçladı.

Güney Kore daha önce, Kuzey Kore’nin değişken deniz sınırı yakınlarında canlı ateş tatbikatı gerçekleştirmesi üzerine bazı sınır adalarının boşaltılması emrini vermişti. Tatbikatlar, Kuzey’in “pervasız” olarak nitelendirdiği ABD-Güney Kore ortak tatbikatından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Seul Savunma Bakanlığı, Kuzey’in “doğrudan bir provokasyon” gerçekleştirmesi halinde Güney Kore’nin “ezici bir yanıt” vereceğini söyleyerek son fırlatmayı kınadı.

Bakanlık ayrıca Pyongyang’ın askeri tehditlerine karşı ortak çabaların bir parçası olarak Seul, Washington ve Tokyo’nun Kuzey’in füzeleri hakkında gerçek zamanlı veri alışverişinde bulunduğunu kaydetti. Pyongyang 2023 yılında ilk katı yakıtlı ICBM de dâhil olmak üzere bir dizi silah denemesi gerçekleştirmişti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.