Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

Kuzey Kore Yeni Tip Balistik Füze Ateşledi

Kuzey Kore Yeni Tip Balistik Füze Ateşledi
3 Nisan 2024 01:17
1.938

Kim Jong-un daha önce Güney ile uzlaşma arayışı politikasına son verdiğini açıklamıştı…

Seul’deki yetkililer, Kuzey Kore’nin Salı günü yeni bir katı yakıtlı roket denemesi yaptığını iddia etti. Pyongyang bildirilen fırlatma hakkında hemen bir yorum yapmadı.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang yakınlarında, ülkenin doğu kıyısı açıklarında denize düşmeden önce yerel saatle 06:53’te (Pazartesi günü 21:53) olası bir orta menzilli balistik füzenin (IRBM) havalandığını tespit ettiğini söyledi.

Şüpheli deneme, Güney Kore’de iki yıldır görevde olan ve Pyongyang’a karşı sert bir tutum sergileyen muhafazakâr Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’a verilen desteğin sınanacağı parlamento seçimlerinden sadece bir hafta önce gerçekleşti.

Kuzey Kore, lider Kim Jong-un’un yeni yılda Güney ile uzlaşma arayışı politikasına son verdiğini açıklamasının ardından son haftalarda silah denemelerini arttırdı.

19 Mart’ta devlet tarafından işletilen Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) “yeni tip orta menzilli hipersonik füze” için çok aşamalı, katı yakıtlı bir roket motoru denemesi yapıldığını bildirdi.

KCNA söz konusu yeni silahın ayrıntılarını vermedi ancak Pyongyang daha önce bir hipersonik süzülme aracı (HGV) test ettiğini bildirmişti. Tüm balistik füzeler ses hızının beş ila on katı olan hipersonik hıza ulaşırken, bir HGV hedefe ulaşırken yüksek hızlarda manevra yapabilir ve füze savunmalarından kaçabilir.

Kim’e göre IRBM sisteminin geliştirilmesi, bölgesel bir çatışma durumunda Kuzey Kore’nin güvenliği için kritik önem taşıyor. Ülkenin kıtalararası balistik füzeleri (ICBM’ler) teorik olarak Amerika Birleşik Devletleri anakarasına ulaşabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.